Hoppa till innehåll

Statsrådet tog ställning till kommissionens förslag om att minska mängden förpackningsavfall

miljöministeriet
Utgivningsdatum 2.2.2023 14.08 | Publicerad på svenska 6.2.2023 kl. 15.53
Pressmeddelande

EU-kommissionens förslag till förordning om förpackningar och förpackningsavfall ska bromsa den ökande mängden förpackningsavfall. Förslaget ska öka återanvändningen av förpackningar, och målet är att alla förpackningar ska kunna återvinnas. I förslaget fastställs också obligatoriska mål för användningen av återvunnen plast

Syftet med förslaget är att förebygga mängden förpackningsavfall som uppstår genom att begränsa onödig förpackning och främja återanvändbara och återfyllbara förpackningslösningar. Ett ytterligare mål är att öka högklassig återvinning, minska användningen av naturresurser och skapa en fungerande marknad för återvunna råvaror. 

Statsrådet tog i dag ställning till förslaget och lämnade det till riksdagen för fastställande av dess ståndpunkt.

Statsrådet anser att målen i förslaget till förordning allmänt taget är bra och kan understödjas och att de är viktiga med tanke på en hållbar användning av naturresurserna. Till exempel kraven på användning av återvunnet material vid tillverkning av plastförpackningar och kraven på märkning i samband med sortering av förpackningsavfall betraktas som välkomna.

Statsrådet förhåller sig dock preliminärt reserverat till några av metoderna i den föreslagna förordningen. Enligt statsrådet bör det bland annat vara möjligt att avvika från vissa krav på basis av en helhetsbedömning av miljökonsekvenserna. Också förbjudna förpackningstyper och målnivåer för återanvändning bör bedömas noggrannare. Förbudet mot engångsförpackningar vid servering på kaféer och restauranger förutsätter ytterligare övervägande   och information. Åtgärderna får inte heller öka livsmedelssvinnet.

Enligt kommissionens förslag ska förpackningsavfallet minskas gradvis. Jämfört med 2018 ska mängden förpackningsavfall som uppkommer per person vara 5 procent mindre 2030, 10 procent mindre 2035 och 15 procent mindre 2040. Utan minskningsåtgärder väntas mängden förpackningsavfall i EU öka till 107 miljoner ton till år 2040 (jämför med 78 miljoner ton år 2018).

Överdriven förpackning ska förbjudas och mer återanvändning och återvinning införas

I kommissionens förslag förbjuds överdriven förpackning. Förpackningarnas storlek ska stå i proportion till produktens storlek. Överdriven förpackning ska begränsas genom att dubbla väggar, falska bottnar och onödiga lager förbjuds.

Det föreslås att användningen av vissa engångsförpackningar begränsas. Exempelvis ska engångsförpackningar för mat och dryck inte få användas vid servering i restauranger och kaféer från och med den 1 januari 2030. Små företag kan lämnas utanför skyldigheten. Därtill förbjuds bland annat engångsförpackningar för frukter och grönsaker under 1,5 kg samt miniförpackningar med schampo och andra produkter på hotell. 

Företagen ska tillhandahålla en viss procentuell andel av sina konsumentprodukter i förpackningar som kan återanvändas eller återfyllas. Skyldigheten ska gälla vissa transportförpackningar, take away-koppar och take away- förpackningar samt förpackningar för läske- och alkoholdrycker. Kraven på återanvändning ska dock inte gälla små aktörer. 

Förpackningarna ska kunna återvinnas senast 2030. Dessutom ställs gradvis striktare krav på användningen av returplast i vissa plastförpackningar. Minimikraven på användningen av återvunnet material varierar enligt förpackningstyp.

Vissa förpackningstyper –  bland annat tepåsar, kaffekapslar, dekaler på frukter samt fruktpåsar –  ska vara komposterbara. Andra förpackningar, också sådana som har framställts av biologiskt nedbrytbart material, ska lämpa sig för materialåtervinning utan att försämra möjligheterna att återvinna andra avfallsflöden.   

Även sorteringen av avfall ska underlättas: man vill att det på alla förpackningar ska anges vilket material de är tillverkade av och i vilket avfallsflöde det hör hemma. Avfallsinsamlingskärl ska vara försedda med samma märkningar.

Alla EU-stater ska ha ett obligatoriskt pantsystem för plastflaskor och aluminiumburkar. Dessutom ska medlemsstaternas pantsystem vara kompatibla, om staterna har en betydande gränshandel. 

Kommissionen lade fram sitt förslag i november 2022.

Ytterligare information: 

Tarja-Riitta Blauberg, konsultativ tjänsteman, [email protected], tfn 029 525 0059