Hoppa till innehåll

Enhetliga rekommendationer för klassificeringen av information inom statens ekonomi- och personalförvaltning

finansministeriet
Utgivningsdatum 25.6.2024 14.30
Nyhet
Kuvituskuva.

Syftet med de nya klassificeringsrekommendationerna och genomförandet av dem är att förenhetliga klassificeringsprocesserna inom ministeriernas och ämbetsverkens ekonomi- och personalförvaltning så att de gemensamma ekonomi- och personaltjänsterna kan ordnas i enlighet med kraven och på ett kostnadseffektivt sätt.

Klassificeringen ger bokföringsenheterna och servicecentren riktlinjer för enhetliga processer och för användningen av gemensamma informationssystem. Dessutom skapar den en grund för utveckling av riskhanteringen och bedömning av kvarstående risker. Rekommendationerna grundar sig på statens övergång till molntjänster på en strategisk nivå och behoven att tillämpa de bestämmelser och tolkningar som gäller klassificeringen av information.

Bokföringsenheterna och servicecentren har tidigare haft olika åsikter om informationen och klassificeringen av den. Information har också säkerhetsklassificerats på en högre nivå än vad normerna förutsätter. Meningsskiljaktigheter gör verksamheten mer komplicerad och minskar kostnadseffektiviteten.

Promemorian om rekommendationer för klassificeringen av information inom statens ekonomi- och personalförvaltning ger gemensamma ramar för den komplexa helheten. Det är viktigt att helheten beaktas i samband med bokföringsenheternas övergång till molntjänster. Servicecentret för statens ekonomi- och personalförvaltning och Statskontoret stöder ämbetsverken i övergången.

Mer information:
Virpi Mustonen, konsultativ tjänsteman, virpi.mustonen(a)gov.fi, tfn 02955 30052

Promemorian om rekommendationer för klassificeringen av information inom statens ekonomi- och personalförvaltning (pdf, på finska)
Molntjänster inom statens ekonomi- och personalförvaltning - Finansministeriet (vm.fi)