Hoppa till innehåll

Begäran om utlåtande
Förslagen om ändring av inkomstbeskattningen på remiss

finansministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 16.14
Pressmeddelande

Finansministeriet har sänt de förslag som gäller inkomstbeskattningen för 2025 på remiss. Genom dessa ändringar genomförs målen i regeringsprogrammet och de beslut som fattades vid vårens ramförhandlingar.

Propositionsutkastet innehåller förslag till skattegrunder för förvärvsinkomster 2025, barnförhöjning i arbetsinkomstavdraget, ersättande av förvärvsinkomstsavdraget med arbetsinkomstavdrag, minskning av pensionsinkomsavdraget och reducering av hushållsavdraget samt ändring av den skattemässiga behandlingen av vissa förmåner som arbetsgivaren betalar. Enligt förslaget ska skattestödet för tjänstebilar med nollutsläpp förlängas till utgången av 2029. Avsikten är att utbildningsavdraget för arbetsgivare slopas. 

De föreslagna beskattningsgrunderna för förvärvsinkomster och de konsekvensbedömningar som gjorts baserar sig på finansministeriets prognos för våren 2024. De kommer att uppdateras och kompletteras under hösten 2024 i enlighet med de färskaste ekonomiska prognoserna innan regeringspropositionen lämnas till riksdagen.

Ändringar i beskattningsgrunderna för förvärvsinkomster 2025 

I överensstämmelse med regeringsprogrammet ska det årligen göras en indexjustering i beskattningsgrunderna för skatten på förvärvsinkomster. Som ett led i de ytterligare anpassningsåtgärder inom de offentliga finanserna som regeringen beslutade om vid vårens ramförhandlingar ska justeringen likväl inte göras i beskattningen av förvärvsinkomster i inkomstskatteskalans två högsta inkomstklasser. Sålunda görs indexjusteringen i skattegrunderna för förvärvsinkomster i alla andra klasser utom i skalans två högsta inkomstklasser. Målet med indexjusteringen är att hålla skattenivån oförändrad då inkomstnivån stiger.

Det föreslås att för höjning av arbetsinkomstavdraget anvisas cirka 100 miljoner euro med betoning på låg- och medelinkomsttagare. Dessutom införs det en barnförhöjning i arbetsinkomstavdraget. Maximibeloppet för arbetsinkomstavdraget höjs med 50 euro för varje minderårigt barn som den skattskyldiga ska försörja. Höjningen beviljas till dubbelt belopp i fråga om ensamförsörjare. Det maximibelopp för arbetsinkomstavdraget som fastställs utifrån arbetsinkomsten och som dras av från skatten är sålunda högre för vårdnadshavare med minderåriga barn. I förhöjningen tillämpas inte något maximibelopp baserat på antalet barn.
I syfte att öka kommunernas skatteinkomster och förbättra kommunalbeskattningens effekt slopas förvärvsinkomstavdraget och ersätts med en förhöjning av det arbetsinkomstavdrag som i första hand görs från inkomstskatten till staten.

Som ett led i de ytterligare anpassningsåtgärderna inom de offentliga finanserna skärps beskattningen av pensionsinkomster genom en minskning av pensionsinkomstavdraget. Minskningen av avdraget genomförs genom en höjning av avdragets andra minskningsprocent, varvid avdraget upphör snabbare när inkomsterna stiger. Åtgärden skärper beskattningen av pensionsinkomster i fråga om pensionstagare med en pension på cirka 22 500–57 500 euro per år. 

Hushållsavdraget minskas  

Summan för hushållsavdrag minskas med 100 miljoner euro. Avsikten är att minskningen genomförs så att maximibeloppet för avdraget och procentsatsen för ersättningar sänks samtidigt som självriskandelen höjs.

Hushållsavdragets maximibelopp sänks från 2 250 euro till 1 600 euro. Dessutom sänks den avdragbara procentuella andelen av kostnaderna från 40 procent till 35 procent när det gäller arbetsersättningar och från 15 procent till 13 procent när det gäller löner. Självrisken för avdraget stiger från 100 euro till 150 euro. 

Minskningen av hushållsavdraget sänker beloppet av det avdrag som görs i skatten. Om en person exempelvis för 3 000 euro har köpt sådant arbete av ett företag som ger rätt till hushållsavdrag, uppgår avdraget 2024 till 1 100 euro efter att självrisken dragits av. Efter ändringen föreslås avdraget uppgå till 900 euro.

Det tidsbegränsade höjda hushållsavdrag som beviljas för hushållsarbete, omsorgsarbete och vårdarbete samt för fysioterapi eller ergoterapi upphör vid utgången av 2024. I fortsättningen ska hushållsavdrag beviljas även på basis av dylika arbeten enligt lika grunder som när avdrag beviljas med anledning av arbete som innebär underhåll eller ombyggnad av en bostad.

Avdraget för att avstå från oljeuppvärmning ska i överensstämmelse med den gällande lagen omfattas av det höjda hushållsavdraget till utgången av 2027. När det gäller att avstå från oljeuppvärmning föreslås maximibeloppet av avdraget fortsättningsvis vara 3 500 euro och avdragsprocenten 60 procent när det gäller arbetsersättningar och 30 procent när det gäller löner. Avstående från oljeuppvärmning omfattas också av den allmänna självrisken för hushållsavdrag, och på sätt gäller höjningen av självriskandelen också det hushållsavdrag som beviljas för avstående från oljeuppvärmning.   

Sänkningen av beskattningsvärdet för tjänstebilar med nollutsläpp fortsätter

Sänkningen av beskattningsvärdet för utsläppsfria tjänstebilar med 170 euro i månaden fortsätter till utgången av 2029. Målet är att också uppmuntra till val av en tjänstebil med nollutsläpp och att på så sätt öka andelen utsläppsfria bilar i bilbeståndet.

Skattefriheten för flyttkostnader som betalas av arbetsgivare utvidgas

Skattefriheten för flyttningskostnader som betalas av arbetsgivare ska utvidgas så att de flyttnings- och resekostnader för arbetstagaren och hans eller hennes familjemedlemmar som arbetsgivaren betalar ska vara helt skattefria förmåner för arbetstagaren alltid när arbetsställets placering är orsaken till att arbetstagaren flyttar. För närvarande är dessa kostnader skattefria till 50 procent. Arbetsgivaren ska också i större utsträckning skattefritt kunna bekosta kostnader för externa serviceproducenters tjänster i samband med myndighetsregistreringar och genomförandet av dem för den anställda och hans eller hennes familjemedlemmar. 

Enligt föreslaget ska det också föreskrivas att kulturell, språklig och liknande träning som arbetsgivaren bekostar ska vara en skattefri förmån för anställda i fråga om arbete i gränsöverskridande fall.

Utbildningsavdraget för arbetsgivare slopas

Eftersom utbildningsavdraget för arbetsgivare slopas, ska bestämmelserna om utbildningsavdrag för arbetsgivare slopas i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet och i inkomstskattelagen för gårdsbruk. Utbildningsavdraget har utnyttjats i mindre omfattning än vad som ursprungligen beräknades, och avdraget har inte ansetts uppfylla de mål som ställdes. 

Remissbehandling inleds

Finansministeriet sände lagutkasten på remiss torsdagen den 20 juni. Remisstiden går ut onsdagen den 28 augusti. Begäran om utlåtande och tillhörande material har publicerats  på webbplatsen Utlåtande.fi. 

Mer uppgifter:
Timo Annala, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 318, timo.annala(at)gov.fi 
Filip Kjellberg, finansråd, tfn 0295 530 123, filip.kjellberg(a)gov.fi