Hoppa till innehåll

Det föreslås ändringar i fråga om den yrkesinriktade rehabiliteringen för unga och rehabiliteringspenningarna – Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.6.2024 15.30 | Publicerad på svenska 12.6.2024 kl. 16.12
Pressmeddelande
En ung person reparerar en cykel

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om utkastet till regeringspropositionen där det föreslås ändringar i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningar, lagen om studiestöd och sjukförsäkringslagen. Målet är att det inte ska finnas överlappningar i den yrkesinriktade rehabiliteringen på grund av förlängningen av läroplikten.

I propositionen föreslås det att förutsättningarna för beviljande av yrkesinriktad rehabilitering för unga ska preciseras i lagen med syftet att rehabiliteringen till unga som befinner sig utanför studier eller arbetsliv eller annars löper risk för utslagning ska riktas på ett ändamålsenligt sätt. Det ska inte heller i fortsättningen krävas någon sjukdomsdiagnos eller kroppsskada.

Målet är att den yrkesinriktade rehabiliteringen för unga skulle rikta sig till de unga som varken studerar eller arbetar eller som löper risk för utslagning av någon annan orsak, vilket också skulle överensstämma med lagstiftarens ursprungliga syfte. Specificeringen av målgruppen till ungdomar som löper risk för utslagning tryggar de här ungdomarnas förutsättningar att studera, få ett jobb och att vara fullvärdiga medlemmar i samhället. Ändringen är motiverad eftersom de resurser som är ämnade för rehabilitering då kan riktas på ett mer ändamålsenligt sätt. Därtill kan de som har  det största behovet att få yrkesinriktad rehabilitering för unga och de ungdomar som har nytta av rehabiliteringen få den i rätt tid. Likaså är ändringen motiverad därför att den säkrar tillgången till rehabiliteringstjänster också i framtiden.

I och med ändringarna gällande rehabiliteringspenningarna och rehabiliteringspenningen för unga förenhetligas bestämmelserna om rehabiliteringspenningar. I fortsättningen ska deltagande i handledningstjänster i form av yrkesinriktad rehabilitering för unga i regel inte längre berättiga till rehabiliteringspenning. För väntetiden och för den mellanliggande tiden i fråga om yrkesinriktad rehabilitering för unga ska i fortsättningen i regel betalas rehabiliteringspenning för högst 3 månader per kalenderår. Det föreslås att rehabiliteringspenning för unga ska beviljas för väntetiden och den mellanliggande tiden på basis av behovsprövning. Dessutom ska samtidiga löne- och företagarinkomster delvis samordnas med rehabiliteringspenningen för unga.

I fortsättningen ska studiestöd inte beviljas om en person för samma tid får Folkpensionsanstaltens rehabiliteringspenning.

De åtgärder som föreslås i propositionen ingår i regeringsprogrammet 

Propositionen grundar sig på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den. Syftet med de åtgärder som nämns i propositionen är att unga också i fortsättningen ska ha tillgång till yrkesinriktade rehabiliteringstjänster utan en sjukdomsdiagnos eller funktionsnedsättning. Man vill också uppmuntra till arbete med beaktande av behovet av att förenkla socialskyddet och uppmärksamma regeringsprogrammets mål om att balansera ekonomin.

Lagen om ändring av lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner avses träda i kraft den 1 januari 2025. De ändringar som hänför sig till lagen om studiestöd träder i kraft den 1 augusti 2025.

Lagen om ändring av lagen om studiestöd avses träda i kraft den 1 augusti 2025. Lagen om ändring av sjukförsäkringslagen avses träda i kraft den 1 augusti 2025.

Utlåtanden ska lämnas in senast den 5 augusti 2024 kl. 16.15.

Mer information 

Teresa Salminen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109, fö[email protected] 
Essi Rentola, direktör, tfn 029 516 3155, fö[email protected]
Milja Tiainen, regeringsråd, tfn 029 516 3579, fö[email protected]