Hoppa till innehåll

Dosdispenseringen av läkemedel ska utvecklas för att förbättra servicekvaliteten och läkemedelssäkerheten

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 28.6.2024 9.33
Pressmeddelande
lääkkeitä

Dosdispenseringen av läkemedel ska utvecklas i enlighet med regeringsprogrammet. Syftet är att säkerställa läkemedelssäkerheten och en effektiv användning av personalresurserna inom tjänsterna. Social- och hälsovårdsministeriet ger Fimea i uppdrag att utreda vilka uppgifter aktörerna ska ha, hur ansvaren ska fördelas och vilka minimikraven på verksamheten ska vara.

Vid maskinell dosdispensering av läkemedel levereras läkemedlen i engångsförpackningar i partier som vanligtvis räcker för ungefär två veckor. Under det senaste årtiondet har den här typen av dosdispensering blivit mycket vanligare. Förr doserades läkemedel manuellt i dosetter på de lokala apoteken, men nu har förpackningsverksamheten automatiserats och blivit storskalig.  

Enligt en utredning som gjordes 2023 behöver kraven i lagstiftningen i fråga om tjänster för dosdispensering av läkemedel förtydligas. Även Olycksutredningscentralen har gjort en undersökning om hur läkemedelssäkerheten skulle kunna förbättras.

– Verksamhetens karaktär har förändrats betydligt, och därför behöver nu lagstiftningen och verksamhetsstyrningen uppdateras enligt dagens behov. Det behövs tydligare bestämmelser bland annat om aktörernas uppgifter och ansvar och kraven på informationssystemen, säger sakkunnig Aleksi Westerholm från social- och hälsovårdsministeriet.  

Även penningflödena och konkurrensutsättningen i fråga om service för dosdispensering måste förtydligas. Det behövs regler om god praxis. Service med dosdispensering av läkemedel erbjuds av apotek inom öppenvården, och upphandlaren är vanligtvis ett välfärdsområde. Föremålet för konkurrensutsättningen är servicen för dosdispenseringen, men i praktiken köper kunden också andra läkemedel än de dosdispenserade läkemedlen från det apotek som valts genom upphandling.  

Fimeas utredning ska innehålla information om utvecklingsbehoven i fråga om servicen för dosdispensering av läkemedel och ett förslag om aktörernas uppgifter och ansvar och de minimikrav som ska gälla för servicekvaliteten. Som ett led i utredningen ska man också uppdatera handboken om god praxis vid maskinell dosdispensering av läkemedel. 

– Utredningen kommer att göras i nära samarbete med de centrala intressegrupperna och myndigheterna. Samarbetet är ytterst viktigt för slutresultatet, säger utvecklingsexpert Leena Reinikainen.

Mer information:

Lauri Pelkonen, ledande sakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 218, lauri.pelkonen(at)gov.fi 

Leena Reinikainen, utvecklingsspecialist, Fimea, tfn 0295 223 520, leena.reinikainen(at)fimea.fi
 

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle Lääkeasioiden uudistus Orpos regeringsprogram