Hoppa till innehåll

Expertgruppens förslag till programmet för hälsa och välfärd presenteras vid webbinariet den 4 juni 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 3.6.2024 15.58
Pressmeddelande

Hur borde man främja finländarnas hälsa och välfärd? Den vetenskapliga expertgruppen har publicerat sitt förslag till effektiva åtgärder. På basis av rapporten väljs de åtgärder som ska vidtas inom programmet för hälsa och välfärd under åren 2024-2027. 

Syftet med det nationella programmet för hälsa och välfärd (Terveydeksi) är att minska de välfärdsproblem och den sjukdomsbörda som de största folksjukdomarna och deras riskfaktorer orsakar, att förbättra arbets- och funktionsförmågan och att minska hälso- och välfärdsskillnaderna mellan befolkningsgrupperna. På lång sikt är syftet med programmet också att minska behovet av social- och hälsovårdstjänster. Samarbetet inom programmet omfattar alla aktörer som är intresserade av främjande av hälsa och välfärd, också aktörer från andra branscher än social- och hälsovården. 

– Finländarnas problem i anknytning till levnadsvanorna är till största delen sådana som kan förebyggas genom samhällspolitiska åtgärder och åtgärder som påverkar befolkningens kostvanor, användning av berusningsmedel och motions- och sömnvanor och som ökar gemenskapen, minskar marginaliseringen och främjar den psykiska hälsan, säger professor Tiina Laatikainen från Östra Finlands universitet som är ordförande i expertgruppen. 

Expertgruppens förslag till åtgärder i programmet för hälsa och välfärd innehåller sammanlagt 30 åtgärder för hälsa och välfärd som delas upp i 5 teman:

  1. Kosten
    • Åtgärder som stöder hälsosamma kostvanor, minskar övervikten och bekämpar den stigma som problem i anknytning till levnadsvanor orsakar. 
  2. Barns och ungas livsmiljö
    • Åtgärder som främjar barns och ungas hälsosamma kostvanor och drogfrihet, förebygger mobbning och marginalisering och främjar psykisk hälsa.  
  3. Gemenskap och mindre ensamhet
    • Åtgärder som ökar gemenskapen och delaktigheten och förebygger ensamhet.
  4. Tjänster
    • Åtgärder som förebygger och ger tidigt stöd vid hälsoproblem och åtgärder som minskar de största problemen i anknytning till levnadsvanor med beaktande av personer i behov av särskilt stöd.  
  5. Lagstiftning och beskattning
    • Lösningar som hänför sig till lagstiftning och beskattning och som förbättrar förutsättningarna för hälsosamma kostvanor och minskar användningen av berusningsmedel. 

- Vår expertgrupp föreslår till exempel nationella rekommendationer om smartapparater i synnerhet för skolorna och om förebyggandet av barns och ungas användning av berusningsmedel och av våld, marginalisering och mobbning bland barn och unga. Vi föreslår att de nya kostrekommendationerna ska användas effektivare och att undervisningen om övervikt ska utvecklas så att den också ökar förståelsen om det stigma som övervikt orsakar. Dessutom förslår vi en nationell plan i fråga om marknadsföringen och försäljningen av ohälsosamma livsmedel och om begränsningar gällande förpackningars storlek, säger professor Tiina Laatikainen som är ordförande i expertgruppen. 

Den vetenskapliga expertgruppens förslag har utarbetats i samordning med programmet Finland i rörelse, genomförandeplanen för nationella strategin för psykisk hälsa och den strategi för förebyggande av ensamhet som nu bereds. 

Expertgruppen har överlämnat förslaget till styrgruppen inom programmet för hälsa och välfärd. Utifrån förslaget väljer styrgruppen med ministerierepresentanterna ut åtgärderna till programmet för hälsa och välfärd. Programåtgärderna publiceras hösten 2024 och efter det inleds det konkreta programarbetet. 

Social- och hälsovårdsministeriet kommer att ordna olika tillfällen där man kan delta i och påverka genomförandet av programmet, till exempel webbinarier, samråd, workshoppar och elektroniska plattformar. 

Programmet för hälsa och välfärd ingår i regeringsprogrammet för Orpos regering och anknyter också till programmet Finland i rörelse och den nationella servicereformen. För programmet har reserverats ett anslag av engångsnatur på 9 miljoner euro för regeringsperioden. Det krävs en konsekvensbedömning av varje åtgärd som finansieras. Social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för beredningen och den förvaltningsövergripande styrgruppen styr genomförandet. Programperioden slutar i mars 2027. 

Den 4 juni kl. 13–15.30 ordnas det ett diskussionsmöte om expertgruppens förslag. Tillställningen är öppen för alla och deltagande via webben förutsätter ingen anmälan. För att delta på platsen krävs anmälan och anmälningstiden har slutat.   

Mer information:

Tiina Laatikainen, professor, tfn 040 5496682, [email protected]
Heli Hätönen, utvecklingsråd, tfn 0295 163 326, [email protected]
Tuulia Rotko, generalsekreterare, tfn 0295 163 285, [email protected]