Vi har hört intressegrupper om principerna för tjänsteutbudet inom social- och hälsovården

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 14.4.2025 10.18
Typ:Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har sammanställt intressegruppernas synpunkter på principerna för tjänsteutbudet inom social- och hälsovården. Intressegrupperna tror att principerna förbättrar transparensen och rättvisan i beslutsfattandet och den regionala jämlikheten när det gäller tillgången till tjänster.

Rapporten om intressegruppernas synpunkter på tjänsteutbudet inom social- och hälsovården baserar sig på 123 organisationers svar. Enkätsvaren kom till största delen från föreningar och stiftelser och välfärdsområden, men även från forskningsinrättningar, myndigheter och företag.  Principerna för tjänsteutbudet delades upp i temana respekten för människovärdet, behovsprincipen och kostnadseffektiviteten. De flesta intressegrupperna ansåg att de föreslagna temana var bra, men de lyfte också fram utmaningar. 

Respekten för människovärdet handlar om att alla ska ha tillgång till tjänster på lika villkor och att ingen får diskrimineras. Detta är en central värdegrund inom social- och hälsovården, och syns tydligt också i lagstiftningen och yrkesetiken. Behovsprincipen handlar om att resurserna ska riktas till de som har det största behovet av stöd och vård eller de allvarligaste hälsoproblemen. I svaren konstaterades det att behovsprincipen redan tillämpas, men att det är svårt att definiera och bedöma behoven. Kostnadseffektiviteten och bedömningen av alternativkostnaderna ansågs vara viktiga utgångspunkter, men intressegrupperna ansåg också att mätningen och bedömningen är svår i synnerhet inom socialvården och i det förebyggande arbetet.     

En del respondenter var oroade över att det förebyggande arbetets och det tidiga stödets ställning ska försämras. I vissa svar gällde oron behovsprincipen, i andra kostnadseffektivitetsprincipen.  Intressegrupperna förhöll sig motstridiga till att större och allvarligare behov ska prioriteras framom mindre behov eller sådana hälsoproblem som man kan förebygga. De var också oroade över att det är svårt att påvisa kostnadseffektiviteten i förebyggande åtgärder eftersom effekterna syns först efter en längre tid och kan vara utspridda på flera olika sektorer.  

Intressegrupperna tror att principerna skulle förbättra transparensen och rättvisan i beslutsfattandet och den regionala jämlikheten när det gäller tillgången till tjänster. De lyfte dock också fram att principerna kan vara svåra att tillämpa i praktiken på grund av de ekonomiska ramvillkoren. Detta talar för att det skulle vara bra att föreskriva i lag om principerna och ge tydliga anvisningar om hur de ska tillämpas på olika nivåer i beslutsfattandet. 

Social- och hälsovårdsministeriet bereder bestämmelser om tjänsteutbudet inom socialvården och inom hälso- och sjukvården. Syftet med bestämmelserna är att fastställa de principer som bestämmer om en tjänst eller metod hör till socialvårdens eller hälso- och sjukvårdens tjänsteutbud eller om de inte ska höra till någondera. Vi fortsätter lagberedningen och beaktar utöver intressegruppernas svar också det centrala i svaren på medborgarenkäten och yrkesenkäten.  Rapporterna om dessa enkäter publiceras i maj.

Mer information:

Leini Sinervo, specialsakkunnig, fornamn.efternamn@gov.fi
Suvi Mäklin, specialsakkunnig, fornamn.efternamn@gov.fi