Hoppa till innehåll

Främjande av drogfrihet inom idrott för barn och unga

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 16.5.2024 16.00
Nyhet

Experter och ministerier inom ansvarsfull idrott för barn och unga förenade sina krafter för att ordna ett seminarium om drogfrihet inom föreningsverksamheten för barn och unga den 16 maj. Seminariet erbjöd ett forum för diskussion om rusmedelsfenomen och deras konsekvenser för föreningsverksamheten samt en möjlighet att öka kännedomen om praktiska verktyg.

Användningen av skadliga nikotinprodukter blir allt vanligare, och experter är oroade över att de blir en del av vardagen i föreningsverksamheten för barn och unga. I seminariets öppningsanförande berättade social- och hälsovårdsministeriets direktör Jari Keinänen att fritidsmiljöer vid sidan av skolan och hemmet är viktiga utvecklingsmiljöer för unga, där vuxnas och kamraters handlingar och mönster spelar en viktig roll. 

Vid seminariet hördes synpunkter och erfarenheter om ämnet från flera experter och praktiska aktörer på området. Jaana Markkula, utvecklingschef vid Institutet för hälsa och välfärd, beskrev till en början nuläget i fråga om användningen av alkohol och droger bland ungdomar och föreningsverksamhetens möjligheter i det förbyggande rusmedelsarbetet. 

Av städerna har till exempel Åbo ställt krav på nikotinfrihet för sina idrottsföreningar, vilket också är ett understödskriterium för föreningarna. Sini Häkkänen, ordförande för Åbo stads idrottsnämnd, lyfte i sin videohälsning fram orsakerna bakom dessa riktlinjer och berättade hur föreningarna kan uppfylla kriterierna.

Erkka V. Lehtola, tidigare fotbollsproffs och nuvarande tränare för ungdomslandslaget i fotboll, berättade vid seminariet om samarbetet mellan Bollförbundet och Cancerorganisationerna för att främja nikotinfrihet inom fotbollen. Vid seminariet presenterade Elina Hartikainen, specialist vid Cancerorganisationerna, en verksamhetsmodell för nikotinfri idrott som föreningar och grenförbund kan använda som stöd i sitt arbete med att främja nikotinfrihet.

Tuuli Hynynen, hälsofrämjande specialist vid Cancerorganisationerna, presenterade skadliga fenomen i anslutning till nya nikotinprodukter, till exempel e-cigaretter (vape) och nikotinpåsar. Ett sådant fenomen är att marknadsföringen av dessa produkter riktas direkt till unga idrottare. Hynynen framförde att alla tobaks- och nikotinprodukter är skadliga för ungas hälsa.

Överläkare Kerttu Toivo vid Tammerfors idrottsläkarstation påpekade att nikotin inte förbättrar prestationsförmågan och är skadligt för hälsan. Hon betonade att om nikotin hade en prestationshöjande effekt skulle det vara ett förbjudet dopningsmedel.

I UKK-institutets NUTEHA-projekt byggs det upp ett datainsamlingssystem som kartlägger goda levnads- och träningsvanor och hanteringen av vardagen hos unga i högstadieåldern som utövar idrott samt informeras det om målgruppens levnadsvanor. Med hjälp av projektets resultat strävar man efter att skapa en bättre uppfattning om levnadsvanorna hos unga, växande idrottare, såsom användningen av berusningsmedel. Projektarbetaren Noora Hautasuo berättade att en aktiv idrottsföreningsverksamhet verkar minska användningen av berusningsmedel bland unga. Utmaningarna har dock inte försvunnit.

Jari Hätinen, projektchef för Sportti-projektet vid Ehyt rf, presenterade de praktiska verktyg som tagits fram i projektet för att stödja drogfrihet. Verktygen hjälper föreningsaktörerna att ingripa i användningen av berusningsmedel bland unga och främja hälsosamma levnadsvanor. 

Ett av delområdena i idrottens gemensamma ansvarsprogram är en trygg verksamhetsmiljö. Enligt Olympiska Kommitténs ansvarschef Elina Laine är drogfrihet en viktig del av en hälsosam och trygg verksamhetsmiljö. I det praktiska föreningsarbetet är de konkreta verktyg och stödmaterial som tagits fram av expertorganisationerna med stöd av undervisnings- och kulturministeriet och social- och hälsovårdsministeriet till stor hjälp när det gäller att främja drogfrihet. 

I enlighet med de allmänna samhälleliga kraven har det sedan 2021 krävts åtgärder för ansvarsfullhet av idrottsfrämjande organisationer som ett led i bedömningen av undervisnings- och kulturministeriets allmänna understöd. Ett av de fem ansvarskriterierna är också en sund och trygg verksamhetsmiljö, vilket ligger i linje med idrottssamfundets eget ansvarsprogram. Detta delområde omfattar också temat drogfrihet. 

Direktör Tiina Kivisaari vid undervisnings- och kulturministeriet berättade att hon är mycket glad över ministeriernas, idrottsorganisationernas och expertorganisationernas gemensamma arbete för att främja drogfrihet. Det har bedrivits ett nära samarbete under ledning av vårt ministerium i några års tid, och detta seminarium är en fin höjdpunkt på det. Det är viktigt att vi nu får informationen och verktygen om temat att spridas vidare och användas på gräsrotsnivå.

Mer information och stöd för en nikotinfri föreningsverksamhet finns här:

Mer information: Päivi Aalto-Nevalainen, kulturråd, [email protected]