Ny nationell samarbets- och samordningsgrupp ska effektivisera förebyggandet och bekämpningen av ungdoms- och gängbrottslighet

Inrikesministeriet har tillsatt en samarbets- och samordningsgrupp med uppgift att effektivisera förebyggandet och bekämpningen av ungdomsbrottslighet och gatugäng. Arbetsgruppen skapar en riksomfattande och förvaltningsövergripande lägesbild av fenomenen och samordnar åtgärderna mot ungdomsbrottslighet och gatugäng mellan olika aktörer.
I regeringsprogrammet har den ökade ungdoms- och gängbrottsligheten identifierats som ett allvarligt problem. Ett mål i regeringsprogrammet är att säkerställa att alla tillgängliga åtgärder har identifierats och vidtagits för att förhindra att ungdoms- och gängbrottsligheten ökar.
Arbetsgruppen följer utvecklingen av fenomenen på ett förvaltningsövergripande sätt. En riksomfattande lägesbild stöder en snabb identifiering av utmaningar som gäller fenomenen och erbjuder information för beslutsfattandet. Målet är att öka förståelsen för fenomenet och för effektiva bekämpningsmetoder och att sprida information om god praxis. Arbetsgruppen kan också föreslå utvecklingsåtgärder för att effektivisera bekämpningen av fenomenet.
Arbetsgruppens mandatperiod pågår till den 30 juni 2027.
En effektiv bekämpning av ungdoms- och gängbrottslighet förutsätter ett intensivt och nytt slags samarbete
Arbetsgruppen samordnar effektivare åtgärder mot ungdomsbrottslighet och gatugäng mellan centrala aktörer och främjar sådana åtgärder. I arbetsgruppen deltar representanter för myndigheter, välfärdsområden, kommuner och organisationer. Arbetsgruppens arbete stöds av ett sekretariat som består av centrala ministerier och som rapporterar om lägesbilden och arbetsgruppens iakttagelser till ministerarbetsgruppen för inre säkerhet och rättsvård.
Antalet brott som begåtts av unga och som kommit till polisens kännedom har ökat under de senaste åren. I synnerhet har antalet våldsbrott som begåtts av unga under 15 år ökat. Utvecklingen när det gäller gatugäng ökar de ungas risk att hamna i allvarlig brottslighet. I synnerhet de som gör sig skyldiga till upprepade narkotikabrott och allvarliga våldsbrott hamnar ofta i allvarligare brottslighet.
Mer information:
Heidi Kankainen, polisöverinspektör, tfn 0295 488 335, fornamn.efternamn@gov.fi