Redogörelse: Servicenivån inom räddningsväsendet är fortsatt god

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.3.2025 12.06
Typ:Pressmeddelande

Inrikesministeriet har publicerat en riksomfattande redogörelse för läget för räddningsväsendets tjänster och ekonomi i välfärdsområdena. I redogörelsen rekommenderas det att välfärdsområdena fäster uppmärksamhet vid rekryteringen av räddningspersoner och befolkningsskyddsberedskapen och stärker arbetet för att förebygga olyckor i syfte att på riksnivå minska antalet olyckor och eldsvådor.

Inrikesministeriets redogörelse skapar en riksomfattande lägesbild av räddningsväsendets tjänster och ekonomi. Servicenivån inom räddningsväsendet är fortsatt god i hela landet, även om det finns regionala skillnader.

Redogörelsen fäster uppmärksamhet vid att kapaciteten i fråga om krävande uppdrag varierar i områdena. Krävande uppdrag är till exempel byggnadsbränder, vattenräddning, räddning från hög höjd, bekämpning av miljöskador och uppgifter i samband med CBRN-olyckor (kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva). Det finns utmaningar särskilt i glesbygden och utanför tätorter när uppgifterna förutsätter specialkompetens och specialmateriel.

Redogörelsen innehåller uppgifter om utfallet av tjänsterna under välfärdsområdenas första verksamhetsår 2023. Dessutom bedöms utvecklingsbehoven inom räddningsväsendet på ett heltäckande sätt. Redogörelsen utgör även underlag för ministeriets årliga förhandlingar med välfärdsområdena.

Arbetet med att förebygga olyckor måste stärkas

Antalet eldsvådor har hållits på en stabil nivå, cirka 12 000 per år. Ett riksomfattande mål är att halvera antalet eldsvådor före utgången av 2030, vilket förutsätter att alla välfärdsområden satsar kraftigt på förebyggande arbete.

Antalet andra olyckor minskar. Den positiva utvecklingen har varit synlig särskilt i fråga om trafikolyckor vars antal enligt de preliminära uppgifterna fortsatte att minska även 2024.

Befolkningsskyddsberedskapen behöver förbättras ytterligare

Även om det har gjorts framsteg i befolkningsskyddsberedskapen, är resurserna och planeringen av verksamheten i välfärdsområdena inte på en tillräcklig nivå. Förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön förutsätter att beredskapen och räddningsväsendets tjänster utvecklas.

- Beredskapen inom räddningsverksamheten och befolkningsskyddet måste utvecklas planmässigt och långsiktigt. I den nuvarande säkerhetsmiljön finns det också ett behov av att rikta tillräckliga resurser i synnerhet till dessa uppgifter, säger räddningsöverdirektör Kimmo Kohvakka.

Tillgången på yrkeskunnig personal är den mest kritiska faktorn

Välfärdsområdenas ekonomiska läge medför utmaningar för utvecklingen av räddningsväsendets tjänster. Utmaningar för hur finansieringen räcker till under de kommande åren är det ökade behovet av räddningspersoner, de kostnader som följer av förändringarna i säkerhetsmiljön och av beredskapen inför dem samt investeringsbehoven som gäller bland annat informationssystem och räddningsmateriel.

Den mest kritiska faktorn som påverkar räddningsverkens tjänster är fortfarande tillgången på kompetent personal. Antalet utbildningsplatser för räddningspersonal har ökats sedan 2024. För att trygga tjänsterna bör välfärdsområdena säkerställa rekryteringen av räddningspersoner inom sina områden. För att räddningsväsendets system ska fungera krävs det också att det finns tillräckligt med personal vid avtalsbrandkårerna.

Mer information:
Tiina Snellman
, direktör för strategi- och styrningsenheten, tfn 0295 488 638, fornamn.efternamn@gov.fi
Jaana Määttälä, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 386, fornamn.efternamn@gov.fi