Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår att serviceprocessen för jobbsökning lättas upp samt flexibilitet i överföringen av arbetskraftsservice till kommunerna

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 18.4.2024 14.03
Pressmeddelande

Regeringen lämnade den 18 april 2024 en proposition till riksdagen. Syftet med propositionen är att i enlighet med regeringsprogrammet utöka sakkunnigas prövningsrätt i serviceprocessen för arbetssökande. Regeringen föreslår dessutom smidigare ändringar i fråga om ordnandet av arbetskraftsservice som överförs till kommunerna.

Målet för regeringsprogrammet är mer individuell, sysselsättningsfrämjande arbetskraftsservice än tidigare. Prövningsrätten i fråga om ordnandet av samtal om jobbsökning utökas. Till exempel ska det för arbetssökande vars arbetslöshet håller på att upphöra inom tre månader i regel inte ordnas samtal om jobbsökning. I en sådan situation beaktas vid åläggandet och fullgörandet av jobbsökningsskyldigheten också möjligheten att få kortvarigt arbete, medan man för närvarande endast beaktar arbete som varar längre än två veckor.


En smidig överföring av arbetskraftsservicen till kommunerna

Överföringen av ansvaret för att ordna arbetskraftsservice till kommunerna görs smidigare. Ändringarna gäller bland annat definitionen av arbetskraftsmyndighet och bestämmelserna om användarrättigheter till kunduppgifter. Genom lagändringen kompletteras också bestämmelserna om överföring av personal till kommunerna.

Det föreslås i regeringens proposition att bestämmelserna om överföring av avtal, stödbeslut och ersättningsbeslut till kommunerna med tillhörande ansvar kompletteras så att staten ska ha och bekosta sådana avtalsbaserade ansvar som gäller tiden före överföringen av organiseringsansvaret.

De föreslagna lagarna avses träda i kraft i huvudsak den 1 januari 2025. Den ändring som föreslås i 13 § i lagen om ordnande av arbetskraftsservice avses dock träda i kraft så snart som möjligt. Ändringarna i införandelagen avses träda i kraft den 1 augusti 2024. Ändringarna i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice och vissa av ändringarna i lagen om utkomstskydd för arbetslösa avses träda i kraft den 1 september 2024.

Mer information:
Anna Aaltonen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7097

Orpos regeringsprogram Välfärd skapas genom arbete