EU-ministerutskottet diskuterade ReArm Europe-planen för ett effektivare försvar

På EU-ministerutskottets agenda fredagen den 11 april stod planen ReArm Europe, förenklingen av EU-lagstiftningen, ramarna för statligt stöd i given för en ren industri och det så kallade ’stop-the-clock’-förslaget, som ingår i kommissionens Omnibus I-paket.
EU-ministerutskottet fastställde Finlands allmänna ståndpunkter till ReArm Europe-planen som helhet. Finland förhåller sig positivt till planen, som kommissionen lagt fram i syfte att stärka det europeiska försvaret i det exceptionella säkerhetsläget. När det europeiska försvaret stärks är det viktigt att rikta stöd uttryckligen till länder i främsta linjen vid östgränsen. Finland stöder förslaget om det exceptionella och temporära finansiella instrumentet SAFE. Finland understryker att det föreslagna instrumentet ska vara temporärt och att finansieringen ska riktas till de mest kritiska kapacitetsområdena. Med tanke på Finlands helhetsintresse kan det vara ändamålsenligt att utnyttja det föreslagna instrumentet för finansiering av försvarsupphandlingar. Finland anser att en temporär och samordnad aktivering av de nationella undantagsklausulerna i enlighet med EU:s finanspolitiska regler är ett ändamålsenligt sätt att öka EU-ländernas försvarsutgifter, också med beaktande av medlemsländernas hållbara skuldsättning. Finland förhåller sig positivt till förslagen om flexiblare möjligheter att rikta enskilda medlemsländers sammanhållningsmedel till försvarsinvesteringar. Separata utredningar ska göras om de lagstiftningsförslag och meddelanden som ingår i ReArm Europe-planen.
EU-ministerutskottet godkände i enlighet med regeringsprogrammet en E-skrivelse till riksdagen om förenkling av EU-lagstiftningen, som är en av regeringens prioriteringar inom EU-påverkan. Finlands mål är bättre och mindre EU-reglering. Finland stöder kommissionens mål att förenkla regleringen och minska den administrativa bördan. Arbetet ska vara långsiktigt och konsekvent, och det förutsätter ett gott samarbete mellan medlemsländerna och kommissionen.
EU-ministerutskottet fastställde sin ståndpunkt i fråga om kommissionens förslag till nya ramar för statligt stöd i given för en ren industri. EU:s regler om statligt stöd har gjorts flexiblare på grund av kriget i Ukraina. Finland anser att statligt stöd inte får snedvrida konkurrensen på den inre marknaden och att politiken för statligt stöd ska grunda sig på en faktabaserad bedömning. Reglerna om statligt stöd måste så snart som möjligt återställas till det normala tillstånd som rådde före kriserna.
EU-ministerutskottet fastställde också Finlands positiva ståndpunkt till det så kallade ’stop-the-clock’-förslaget i kommissionens Omnibus I-paket.
Mer information: Juuso Kilpinen, specialmedarbetare i EU-ärenden, tfn 0295 160 444, Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli