Europeiska rådet uttryckte sitt starka stöd till Ukraina och stärkandet av Europas försvarsförmåga

EU-ländernas stats- och regeringschefer påskyndade stödet till Ukraina vid sitt möte torsdagen den 6 mars. Stats- och regeringscheferna ansåg det också vara viktigt att EU snabbt och kraftfullt satsar på att utveckla sitt eget försvar. Statsminister Petteri Orpo företrädde Finland vid Europeiska rådets extra möte.
På Finlands initiativ bad stats- och regeringscheferna Europeiska kommissionen att påskynda utbetalningen av det stöd till Ukraina som man redan enats om. Dessutom godkändes Finlands initiativ om en mångsidigare användning av Ukrainafaciliteten för att öka stödet till Ukraina.
”Jag är mycket nöjd över att det extra möte i Europeiska rådet som Finland efterlyste ordnades och att det ledde till konkreta resultat. Finland har aktivt kommit med lösningar för att främja stödet till Ukraina”, konstaterade statsminister Orpo.
”Vi är på rätt kurs. Arbetet för att stödja Ukraina och stärka det europeiska försvaret måste fortsätta. Det är nödvändigt att fatta ytterligare modiga beslut”, fortsatte statsminister Orpo.
Europeiska rådet bekräftade sitt fortsatta, orubbliga stöd till Ukraina och konstaterade att Rysslands anfallskrig måste sluta i en rättvis och varaktig fred. Europeiska rådet fastställde också att förhandlingar om Ukraina inte kan föras utan landet, och att ett avtal om vapenvila eller eldupphör ska åtföljas av starka och trovärdiga säkerhetsgarantier för Ukraina. Freden måste respektera Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet. Ukraina måste ha en stark position i fredsförhandlingarna, och EU har åtagit sig att stärka stödet till Ukraina tillsammans med sina partner och allierade.
26 av unionens 27 medlemsländer understödde slutsatserna om Ukraina.
Det andra temat för Europeiska rådets möte var det europeiska försvaret. Stats- och regeringscheferna konstaterade att Europa måste ta ett större ansvar för sitt försvar i det avsevärt förändrade säkerhetsläget. Europeiska rådet betonade att medlemsländerna måste öka sina försvarsutgifter, och välkomnade Europeiska kommissionens plan för att stärka det europeiska försvaret.
”Jag förde fram att östgränsens särskilda ställning ska beaktas i det europeiska försvaret. Detta noterades också i slutsatserna”, berättade statsminister Orpo.
”Vi behöver en klar gemensam vision om att Europa inom fem till tio år kommer att vara en stark militär styrka, Natos europeiska pelare”, underströk statsminister Orpo.
EU-ländernas stats- och regeringschefer fortsätter att diskutera sätt att stärka det europeiska försvaret vid Europeiska rådets möte den 20–21 mars.
Mer information: Juuso Kilpinen, specialmedarbetare i EU-ärenden, tfn 0295 160 444, Marja Koskela, diplomatisk rådgivare, tfn 0295 160 978, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli