OSSE:s årliga konferens mot antisemitism diskuterade vikten av dialog
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE:s årliga konferens mot antisemitism öppnades i dag i Helsingfors. Konferensen är ett led i OSSE:s arbete för att motverka intolerans. I konferensen behandlades också diskriminering av muslimer, kristna och företrädare för andra religioner.
”I år är det 80 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades. Även om det levande minnet av Förintelsen tonar bort, har vi en grundläggande skyldighet att hedra minnet av alla som fallit offer för detta illdåd. Samtidigt måste vi komma ihåg och förstå vilken påverkan och vilka konsekvenser Förintelsen fortfarande har.
Vi måste alla göra vår del och sträva efter att bygga upp toleranta, öppna och inkluderande samhällen och se till att alla, i synnerhet den yngre generationen, kan se fram emot en framtid utan hat", sade OSSE:s ordförande utrikesminister Elina Valtonen i sitt inledande anförande.
Bland annat erfarenheter av religiös intolerans, tekniska lösningar, vikten av utbildning och interreligiösa dialoger i arbetet mot diskriminering var ett av samtalsämnena vid konferensen.
”Förintelsen var en obeskrivligt brutal förstörelse av människors liv som byggde på en ideologi, ett uråldrigt hat byggt på exkludering, marginalisering och människoförakt. Men genom kunskapshöjande satsningar och interreligiösa dialoger skapar vi en grogrund för förståelse och empati samtidigt som vi motarbetar de myter och stereotyper som har underblåst antisemitiskt hat alldeles för länge", sade chefen för kontoret för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR) Maria Telalian vid öppningsceremonin.
”De deltagande staterna och internationella organisationer, däribland OSSE, har gjort stora framsteg under de senaste två decennierna när det gäller att bekämpa antisemitism som är på frammarsch igen. Framstegen har uppnåtts med hjälp av nationella strategier, utsedda samordnare, bättre kontroll av hatbrott, effektivare datainsamling, nya utbildningsinitiativ och ökade säkerhetsåtgärder i synagogor och på andra ställen där människor samlas. Trots detta upplever judarna i hela OSSE-regionen att antisemitism är ett verkligt hot som redan påverkar deras liv. Denna konferens är en möjlighet att noggrant studera vad vi redan gör och vad vi måste göra bättre för att vända denna utvecklingstrend”, sade rabbin Andrew Baker som är OSSE-ordförandens personliga representant för kampen mot antisemitism.
I diskussionerna deltog experter från olika samhällsområden, till exempel företrädare för de deltagande staterna och det civila samhället. Konferensen är en del av det officiella programmet för Finlands ordförandeskap i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE 2025.