Hoppa till innehåll

Rådet för bedömning av lagstiftningen om förslaget till samarbetslag: i propositionsutkastet saknas kvantitativa helhetsbedömningar av reformens centrala kostnader och fördelar

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.9.2021 16.49 | Publicerad på svenska 11.1.2022 kl. 16.17
Nyhet

Syftet med lagförslaget är att förbättra samarbetet och växelverkan mellan arbetsgivare och personal. Genom reformen strävar man också efter att öka personalens möjligheter att påverka och få information.

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att det i propositionsutkastet bör ges en närmare beskrivning av de verkningskedjor som leder till de fördelar som eftersträvas med reformen. Det bör presenteras riktgivande kvantitativa och kvalitativa bedömningar av de centrala fördelarnas omfattning. 

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att det bör läggas fram en riktgivande bedömning av de totala kostnader som reformen medför för företagen. I propositionsutkastet beskrivs kostnaderna i förhållande till företagens omsättning, vilket i och för sig är positivt, men beskrivningen ger ingen uppfattning om reformens totala konsekvenser. 

Det bör också göras noggrannare bedömningar av vilka konsekvenser reformen har för myndigheterna, särskilt för samarbetsombudsmannens byrå.

I Sanna Marins regeringsprogram ingår ett mål att långsiktigt underlätta företagens och medborgarnas administrativa skyldigheter. Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att man i propositionsutkastet bör behandla reformen också med fokus på smidigare författningar, eftersom förslaget orsakar kostnader för företagen på grund av regleringsbördan. 

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att regeringens propositionsutkast till viss del följer anvisningarna om konsekvensbedömning av lagförslag.  Rådet rekommenderar att propositionsutkastet korrigeras i enlighet med rådets utlåtande innan propositionen lämnas till riksdagen.   

Ytterligare information: Leila Kostiainen, ordförande för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0400 805 417, och Antti Moisio, bedömningsråd, sekretariatet för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160198