Hoppa till innehåll

Regeringen behandlade rekommendationer om tillgodoseendet av de mänskliga rättigheterna i Finland

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 14.10.2024 14.53 | Publicerad på svenska 16.10.2024 kl. 14.42
Pressmeddelande

Den 3 oktober behandlade regeringen de rekommendationer, avgöranden och slutsatser om tillgodoseendet av de mänskliga rättigheterna som internationella övervakningsorgan utfärdat för Finland. Behandlingen är ett led i genomförandet av statsrådets meddelande om likabehandling. Utifrån regeringens överläggning fastställde regeringspartiernas statssekreterare närmare åtgärder med anledning av rekommendationerna.

Finland är part i viktiga internationella konventioner om mänskliga rättigheter. Människorättskonventionerna utgör en väsentlig del av den internationella regelbaserade ordningen, och respekt för den internationella regelbaserade ordningen är avgörande viktig för ett land som Finland. Regeringen förbinder sig till vidareutveckling av det internationella systemet för mänskliga rättigheter och till rapporteringsskyldigheterna och de övriga skyldigheterna enligt konventionerna.

I enlighet med statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse håller Finland fast vid centrala värderingar, såsom demokrati, rättsstatsprincipen, internationell rätt och mänskliga rättigheter, fred, jämställdhet och likvärdighet.

Regeringen granskade i synnerhet rekommendationer som hänför sig till likabehandling. Detta gjordes utifrån en utredning som utrikesministeriet lagt fram. I de rekommendationer som Finland fått betonas bland annat brister i lagstiftningen om och den institutionella ramen för likabehandling, stärkandet av myndigheternas kompetens, fungerande rättsmedel, samernas rättigheter och tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster och mentalvårdstjänster. En betydande del av rekommendationerna gäller dessutom hatretorik och hatbrott.

Finland har upprepade gånger fått rekommendationer som gäller produktion av information om likabehandling och om tillgodoseende av olika befolkningsgruppers rättigheter.

Övervakningsorganen för de mänskliga rättigheterna har bland annat konstaterat att statistiken inte ger en heltäckande bild av hur de etniska minoriteternas mänskliga rättigheter tillgodoses i Finland.

Det praktiska genomförandet av rekommendationerna om de mänskliga rättigheterna samordnas av statsrådets nätverk för grundläggande och mänskliga rättigheter.

Riktlinjer för fortsatta åtgärder

Allmänna riktlinjer

  • Uppföljningen av rekommendationerna om tillgodoseendet av de mänskliga rättigheterna i Finland fortsätter på politisk nivå.
  • Det sammandrag av rekommendationerna som tagits fram för regeringens överläggning sänds till riksdagen för kännedom.
  • Utrikesministeriet fortsätter att utveckla databanken med rekommendationer om de mänskliga rättigheterna.

Brister i lagstiftningen och den institutionella ramen

  • Genom en ändring av diskrimineringslagen 2023 utvidgades diskrimineringsombudsmannens mandat till att även omfatta diskriminering i arbetslivet. Till lagen fogades också en möjlighet för diskriminerings- och jämställdhetsnämnden att rekommendera gottgörelse. Det ska utvärderas hur diskrimineringsombudsmannens och diskriminerings- och jämställdhetsnämndens förnyade mandat fungerar.

Insamling av information och bristfällig statistikföring

  • Vid statsrådets kansli inleds ett forskningsprojekt för att utveckla statistikföringen om likabehandling. En färdplan för utveckling av det nationella informationsunderlaget om likabehandling utarbetas som en del av arbetet med att utveckla det nationella systemet för uppföljning av diskriminering.
  • De nationella indikatorerna för de grundläggande och mänskliga rättigheterna utnyttjas och vidareutvecklas.

Åtgärder för att öka myndigheternas medvetenhet och utbildning

  • För tjänstemannaledningen och de politiska beslutsfattarna ordnas utbildning i enlighet med statsrådets meddelande om likabehandling. Riktlinjer för mer omfattande utbildning om mänskliga rättigheter dras upp som en del av den nationella handlingsplanen för grundläggande och mänskliga rättigheter.

Strukturer för icke-diskriminering och likabehandling samt samernas rättigheter som urfolk

  • Regeringen har som mål att förbättra tillgodoseendet av samernas självstyrelse och rättigheter. Regeringens proposition med förslag till ny sametingslag behandlas för närvarande i riksdagen.
  • Finska staten har förbundit sig till det arbete som utförs av sannings- och försoningskommissionen för samer i enlighet med regeringsprogrammet. Kommissionens uppgift är att utreda och synliggöra samernas erfarenheter av finska statens och olika myndigheters agerande.

Bekämpning av hatbrott och hatretorik

  • De rekommendationer som gäller hatretorik och hatbrott samt de nationella åtgärder som inletts utifrån dem kartläggs som ett led i genomförandet av statsrådets meddelande om likabehandling. Slutsatserna av kartläggningen rapporteras nästa gång som regeringen behandlar rekommendationer om de mänskliga rättigheterna.
  • En utredare som tillsatts av justitieministeriet har bedömt vilka konsekvenser EU:s rambeslut om bekämpande av rasism har för strafflagen. Regeringen kommer utifrån utredningen att bedöma möjligheterna att förtydliga bestämmelserna om hets mot folkgrupp i enlighet med internationella förpliktelser.

Mer information: Risto Artjoki, statssekreterare, statsrådets kansli, tfn 09 160 220 06, Katriina Nousiainen, ledande sakkunnig, statsrådets kansli, tfn 0295 160 735, och Krista Oinonen, enhetschef, utrikesministeriet, tfn 0295 351 172
Statsrådets e-postadresser har formen [email protected].