Regeringen drog upp riktlinjerna för statens ägarstyrningspolitik – samhällsansvar är en grundläggande värdering
Regeringen drog upp riktlinjerna för statens ägarstyrningspolitik i finanspolitiska ministerutskottet den 12 maj. Avsikten är att statsrådet ska godkänna principbeslutet om statens ägarstyrningspolitik vid sitt allmänna sammanträde fredagen den 13 maj.
”Visionen i regeringsprogrammet förpliktar oss att göra det statliga ägandet till ett verktyg för att aktivt förnya samhället. Det behövs en effektivare kapitalanvändning och ett aktivare ägarskap. Finland behöver ny ekonomisk aktivitet. Balansräkningen måste sättas i arbete”, konstaterar statsminister Juha Sipilä, ansvarig för statens ägarstyrningspolitik.
I egenskap av ägare har staten möjlighet att vara aktivare till exempel när det gäller att utveckla plattformsekonomin. Satsningar på plattformsekonomin skapar nya förutsättningar att inleda privat företagsverksamhet och ta ledarskap inom nya områden. Detta bidrar till att nå sysselsättningsmålet på lång sikt.
Utvecklingsbolag som ett verktyg för förnyelse
Värdet på finländska statligt ägda bolag är störst i Europa i förhållande till bruttonationalprodukten.
Regeringen slog fast att bolagsförmögenheten måste gagna tillväxten och sysselsättningen i större utsträckning än för närvarande. Staten måste erbjuda statsägda bolag naturliga utvecklingsvägar för att skapa tillväxt. Det föreslås att det grundas ett utvecklingsbolag för detta ändamål. Bolaget föreslås stå utanför budgetekonomin. Ett sådant arrangemang gör det möjligt att använda frigjort kapital till att inleda ny företagsverksamhet, stärka kapitalstrukturen i de bolag som ingår i bolagets portfölj och genomföra effektiva företagsarrangemang.
I inledningsskedet överförs följande bolag till utvecklingsbolaget: Altia Abp, Arctia Ab (den andel som överskrider 50,1 %), Ekokem Oy Ab, Kemijoki Oy, Neste Abp (den andel som överskrider 33,4 % av aktierna), Nordic Morning Abp, Posti Group Abp, (den andel som överskrider 50,1 %), Raskone Ab och Vapo Oy (den andel som överskrider 33,4 % av aktierna).
En parlamentarisk delegation till stöd för ägarstyrningen
Statens ägarpolitik är långsiktig verksamhet och kräver ett parlamentariskt engagemang som sträcker sig över valperioderna. För att säkerställa att förändringen genomförs på ett kontrollerat sätt och stärka riksdagens roll föreslås det att en parlamentarisk delegation inrättas i anslutning till statsrådets kansli. Delegationen ska vara ett rådgivande organ som behandlar statens bolagsinnehav och ägarpolitik, verksamhetsprinciperna för ägarstyrningen och allmänna frågor som gäller gränserna för riksdagsfullmakterna. Bolagsspecifika ärenden hör inte till delegationens ansvarsområde.
Ändringar föreslås i de bolagsspecifika gränserna för innehav
Staten har en betydande bolagsförmögenhet i bolag med fastställda strategiska intressen som har tillgodosetts genom att staten har varit ensam ägare i bolaget (100 %) eller majoritetsägare (50,1 %). Riksdagen beslutar om gränserna för innehav och om ändringar av dem. Regeringen föreslår att den undre gränsen för strategiskt intresse sänks till 33,4 %, vilket gör det möjligt att bland annat trygga vetorätt i fråga om ändringar av bolagsordningen.
I samband med behandlingen av den andra tilläggsbudgeten för 2016 kommer regeringen att för riksdagen föreslå följande ändringar av gränserna för innehav: Gasum Oy (0%->50,1%), Fingrid Oyj (0%->50,1%), Vapo Oy (50,1%->33,4%), Arctia Ab (100%->50,1%), Neste Abp (50,1%->33,4%), Posti Group Abp (100%->50,1%) och Kemijoki Oy (50,1%->0%). De föreslagna bolagsspecifika gränserna för innehav grundar sig på en utvärdering av bolagens strategiska ställning.
I detta sammanhang granskades också det ansvariga ministeriet för varje enskilt bolag. Det föreslås att styrningsansvaret överförs till statsrådet kansli i fråga om följande bolag, utöver det spelbolag som det tidigare har beslutats om: Finavia Ab (från KM), Finnpilot Pilotage Ab (från KM) och Suomen Ilmailuopisto Oy (från UKM). Det föreslås att ägarstyrningen av Finrail Oy överförs från statsrådets kansli till kommunikationsministeriet.
Samhällsansvar är en grundläggande värdering för de statsägda bolagen
Värderingarna utgör den grund som allt beslutsfattande utgår från. De statsägda bolagen måste föregå med exempel på värdeledarskap och samhällsansvar. Samhällsansvar utgår från principen att företaget är en del av samhället och ju bättre omgivningen mår, desto bättre klarar sig företaget.
I den globala ekonomin är det viktigt att statligt ägda bolag bygger upp sin konkurrenskraft på lång sikt. För att öka konkurrenskraften på lång sikt måste bolagen också bära samhällsansvar. Samhällsansvaret ska synas bland annat genom att bolagen följer principen att skatterna betalas till det land där resultaten skapas. Det är inte acceptabelt att minimera skatterna genom att använda till exempel skatteparadis. Företagen ska också värna om sin förnyelseförmåga och om personalen.
Minskade ersättningar till bolagens ledning vid uppsägning
I egenskap av ägare i börsbolag vill staten stärka folkkapitalismen genom att uppmuntra personalen att äga aktier i arbetsgivarföretaget. Staten som ägare uppmuntrar ledningen i börsnoterade bolag att investera egna tillgångar i aktier i bolaget både i rekryteringsskedet och senare. På så sätt visar ledningen engagemang, företagsamhet och tilltro till att bolaget kommer att växa och utvecklas.
Det föreslås att ersättningarna till företagsledningen vid uppsägning minskas med hälften. Staten anser att det sammanlagda beloppet av lönen för uppsägningstiden och avgångsvederlaget inte får överskrida den fasta lönen för 12 månader i nya avtal i börsbolag och icke-börsnoterade bolag som kan jämställas med börsbolag.
Ytterligare information: Markus Lahtinen, statsministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 050 491 3842 och Eero Heliövaara, avdelningschef, tfn 050 368 7016, statsrådets kansli