Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Genomforandet av regeringsprogrammet
Regeringen lämnade propositioner med förslag till reform av gruvlagen och till lagar för att minska utsläppen från byggande till riksdagen

statsrådets kansli
Utgivningsdatum 5.10.2022 11.00 | Publicerad på svenska 7.10.2022 kl. 13.27
Regeringen lämnade propositioner med förslag till reform av gruvlagen och till lagar för att minska utsläppen från byggande till riksdagen

I september lämnade regeringen propositioner om koldioxidsnålt byggande och om revidering av markanvändnings- och bygglagen till riksdagen. Även ändringarna i gruvlagen lämnades till riksdagen för behandling.

Den 15 september 2022 godkände statsrådet propositioner med förslag till bygglag, förslag till ändring av markanvändnings- och bygglagen samt förslag till lag om ett datasystem för den byggda miljön. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2024.

I bygglagen ställs nya tekniska krav på byggnadernas koldioxidsnålhet och deras livscykel. Nya byggnader ska uppfylla kraven på livslängd och möjligheter till variation. I och med ändringarna i bygglagen slås bygglovet, åtgärdstillståndet och åtgärdsanmälan ihop till en enda tillståndsform, bygglov. Dessutom föreslås det att tröskeln för bygglov höjs och att kvaliteten på byggandet stärks genom bättre reglering av byggarbetsplatserna.

I fortsättningen ska byggloven och planerna för områdesanvändning upprättas i maskinläsbar form i enlighet med en interoperabel informationsmodell. Reformen förbättrar tillgången till och tillförlitligheten hos information samt dess digitala säkerhet.

Den 8 september 2022 lämnade regeringen en proposition till riksdagen med förslag till reform av gruvlagen. Reformen stärker möjligheterna till påverkan på det lokala planet och bidrar till att näringsverksamheten och miljön beaktas bättre än tidigare. Lagen avses träda i kraft den 1 mars 2023.

Beviljandet av gruvtillstånd förutsätter en plan som godkänts av kommunen. Dessutom ska man vid tillståndsprövningen beakta även andra näringar bättre än för närvarande. I propositionen föreslås också skärpningar i villkoren för förlängning av giltighetstiden för malmletningstillstånd, ändringar i bestämmelserna om förbehåll samt förbättringar i fråga om rätten till information.
I syfte att främja miljöskyddet föreslås det sådana ändringar i gruvlagen som syftar till att landskaps- och miljöaspekter samt naturens mångfald beaktas vid tillståndsprövningen.

Regeringspartierna har dessutom kommit överens om ett förbud mot malmletning i nationalparker och naturreservat och om skärpta villkor för malmletning som är tillåten i statens övriga naturskyddsområden. Dessa förslag ingår i regeringens proposition med förslag till naturvårdslag.

Tillbaka till toppen