Hoppa till innehåll

Republikens president har stadfäst lagändringarna som gäller Försvarsmaktens möjlighet att delta i lämnande och mottagande av internationellt bistånd

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 28.6.2017 12.30 | Publicerad på svenska 28.6.2017 kl. 12.40
Pressmeddelande

Republikens president har den 28 juni 2017 stadfäst lagarna om ändring av lagen om försvarsmakten, territorialövervakningslagen och värnpliktslagen. Lagarna träder i kraft den 1 juli 2017.

I lagstiftningshelheten som stadfästs på samma gång hör även en ny lag om beslutsfattande om lämnande av och begäran om internationellt bistånd samt vissa ändringar i den lagstiftning inom inrikesministeriets förvaltningsområde som gäller internationell verksamhet.

Målet för den nya lagstiftningen är framför allt att genomföra EU:s solidaritetsklausul och klausulen om skyldighet att ge ömsesidigt bistånd samt säkerställa att Finland har en lämplig beredskap att fatta beslut om lämnande och mottagande av hjälp.

Mottagande av bistånd

I lagen om försvarsmakten har fogats bestämmelser om mottagandet av internationellt bistånd. Om inte något annat föreskrivs i lagen om beslutsfattande om lämnande av och begäran om internationellt bistånd, kan försvarsministeriet efter att ha hört utrikesministeriet begära bistånd som hör till Försvarsmaktens verksamhetsområde av en annan stat, av EU eller av en internationell organisation. Försvarsmakten kan begära om stöd för territorialövervakningen av militärmyndigheten i en annan stat.

Lämnande av bistånd

Försvarsmaktens möjlighet att delta i lämnandet av internationellt bistånd utvidgas så att bistånd kan lämnas också då det inte är fråga om att stöda en annan finsk myndighet. Försvarsmakten kan i fortsättningen lämna en annan stat, EU eller en internationell organisation bistånd som hör till Försvarsmaktens verksamhetsområde.

Dessutom har den tidigare begränsningen enligt vilken Försvarsmakten kan delta i lämnandet av bistånd enbart med utrustning, materiel eller sakkunnigtjänster slopats. I framtiden har man även rätt att använda maktmedel vid lämnande av bistånd.

Personalens ställning

Personalen som deltar i lämnandet av internationellt bistånd eller annan internationell verksamhet är anställda i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande vid Försvarsmakten. I första hand är det fråga om personal som har förbundit sig vid Försvarsmaktens internationella verksamhet. Även reservister kan delta i internationella uppdrag.

En värnpliktig som fullgör beväringstjänst eller deltar i en repetitionsövning kan kortvarigt förordnas till tjänstgöring utomlands, förutsatt att han eller hon uttryckligen har samtyckt till detta. De värnpliktiga får dock inte heller i framtiden delta i uppgifter som förutsätter användning av vapenmakt eller andra motsvarande farliga uppgifter.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av lagstiftningsdirektör Hanna Nordström, tfn 0295 140600.