Tjänstemannagrupps syn på Finlands utmaningar inför den kommande regeringsperioden färdig
Måndagen den 16 mars offentliggjorde ministeriernas kanslichefer en promemoria med syfte att till de olika partiernas regeringsprogramsförhandlare förmedla en gemensam lägesbild om Finlands utmaningar inför den kommande regeringsperioden. Promemorian som beretts i samarbete mellan de olika ministerierna är avsedd att stödja uppkomsten av ett strategiskt regeringsprogram.
Den gångna valperioden har varit krävande både för statsminister Katainens och statsminister Stubbs regeringar. Den politiska omvärlden har förändrats kraftigt, Finlands samhällsekonomi är i en mycket svår situation och den offentliga ekonomin lider av ett allvarligt hållbarhetsgap. Det detaljerade regeringsprogrammet har förstärkt ett beslutsfattande som grundar sig på silotänkande, och nu finns ett ökat behov av att stärka ett övergripande strategiska angreppsätt.
Under det gångna året har det förslag till en ny strategimodell för regeringen, som beretts som tjänsteuppdrag, fått brett understöd. Den nya regeringen beslutar om den tar i bruk den föreslagna modellen. Som grund ligger tanken att det i dagens läge inte är meningsfullt att göra ett omfattande och detaljerat regeringsprogram för fyra år som binder regeringens händer. Det behövs ett mer strategiskt och utstakande regeringsprogram än tidigare. Tanken är att det efter regeringsprogrammet ska utarbetas en regeringens handlingsplan och en plan för de offentliga finanserna som ses över årligen, som specificerar närmare hur regeringens strategiska mål ska uppnås. Handlingsplanen och planen för de offentliga finanserna samordnas tidsmässigt och innehållsmässigt.
Tjänstemännen definierade 11 besvärliga problem
Promemorian omfattar Finlands utrikes- och säkerhetspolitik och huvudpunkterna i EU-politiken och beskriver de 11 besvärliga problem som tjänstemännen definierade.
Enligt tjänstemännen är de största problemen i framtiden ett för litet utnyttjande av digitaliseringen, en ökad ojämlikhet, en förvittrande kompetensbas samt en nedgång i trafikens infrastruktur och byggnadsbeståndet. Till problem räknas också svårigheterna med att påskynda bio- och kretsloppsekonomin, ett för långsamt avvärjande av klimatförändringen, den offentliga ekonomins hållbarhet, en försvagad konkurrenskraft, hög arbetslöshet, sämre samhälleligt förtroende och svårigheter att upprätthålla säkerheten.
Alla dessa problem anknyter till och påverkar varandra. Exempelvis har man lyft fram ett fullödigt utnyttjande av digitaliseringen som ett skilt problem, fast digitalisering är en betydande och avgörande faktor också när det gäller många andra problem. Ofta är det fråga om resurser. Med tanke på det ekonomiska läget är det viktigt att kunna omfördela resurserna, men också att ändra nuvarande handlingsmodeller och attityder för problemlösning.
Promemorian Finlands lägesbild som stöd för regeringsprogramsförhandlingarna våren 2015 (på finska)
Mer information om förslaget till en ny strategisk modell för regeringen
Ytterligare information: Olli-Pekka Heinonen, statssekreterare, statsrådets kansli, tfn 0295 160 280