Ungas delaktighet i fredsarbetet bärande princip för handlingsplanen Unga, fred och säkerhet
Finland är det första landet i världen som publicerar en nationell handlingsplan för genomförandet av FN:s säkerhetsråds resolution 2250 Unga, fred och säkerhet. Handlingsplanen publicerades den 20 augusti på finska, svenska och engelska. Ett sammandrag av handlingsplanen på lättläst språk ska också publiceras.
![En bild där händerna sätts ihop.](https://um.fi/documents/35732/0/NRT_4_valokuva_otsikkoteksti_1600px_pienempi.png/7255da43-80d8-a4d4-296c-9d259c9418b5?t=1630058422619)
Det nationella publikationstillfället för handlingsplanen ordnades den 26 augusti. Under det virtuella evenemanget hölls anföranden av utrikesminister Pekka Haavisto, Finlands FN-ungdomsdelegat Katri Leppälaakso och experten på internationellt arbete Milla Mäkinen från Finlands KFUM-förbund och 2250-nätverket. Camilla Ojala, ungdoms- och fredskoordinator för Finlands FN-Ungdom, var programledare. Vid evenemanget visades också en videohälsning av FN:s sändebud för ungdomsfrågor Jayathma Wickramanayake. En internationell presentation av handlingsplanen ordnas senare under hösten på engelska. Handlingsplan hittas i publikationsarkiv Valto.
Var fjärde ung människa i världen, totalt cirka 600 miljoner människor, lever i bräckliga, konfliktdrabbade länder eller länder som återhämtar sig från konflikter. Unga lämnas dock ofta utanför det officiella beslutsfattandet och fredsprocesserna. I resolutionen från 2015 erkändes ungas positiva och aktiva roll i fråga om fred och säkerhet. Denna resolution (2250) och de därpå följande resolutionerna (2419 och 2535) som antogs 2018 och 2020 uppmanar FN:s medlemsstater att beakta de ungas behov, synpunkter, rättigheter och behov av skydd samt att inkludera dem i alla faser av fredsprocessen.
Handlingsplanen är resultatet av ett omfattande samarbete
Finlands nationella handlingsplan har fem prioriteringar i enlighet med de ovannämnda resolutionerna: delaktighet, förebyggande, partnerskap, skydd samt avväpning, hemkomst och återintegration i samhället. Handlingsplanens genomgående tema är intersektionalitet, och andra viktiga teman är klimatförändringarna och ny teknik.
Den bärande principen i utarbetandet av handlingsplanen var ungas ägarskap och delaktighet, vilket är resultatet av samarbetet mellan de unga och ungdomsorganisationerna, statsförvaltningen, forskningsinstituten och det civila samhället. Det finländska civila samhället deltog aktivt i utarbetandet av resolutionen redan i det inledande skedet.
Handlingsplanen ska fungera som en vägkarta för genomförandet för att uppnå och upprätthålla hållbar fred i Finland och ute i världen. Som föregångare inom temat unga, fred och säkerhet har Finland möjlighet att föregå med gott exempel också i genomförandet av resolutionen och samtidigt uppmuntra andra länder att agera.