Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Utlysning av instrumentet för tekniskt stöd för projekt som stöder reformer inom den offentliga förvaltningen 2024

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 17.5.2023 13.16 | Publicerad på svenska 17.5.2023 kl. 13.20
Nyhet

Europeiska kommissionen erbjuder medlemsländerna tekniskt stöd för att främja i synnerhet den offentliga förvaltningens förmåga att förnya sig och anpassa sig till framtida utmaningar. Ansökningsomgången för stöd som fördelas genom instrumentet för tekniskt stöd (Technical Support Instrument, TSI) 2024 har öppnats. Den nationella ansökningstiden går ut den 20 oktober 2023.

I en ständigt föränderlig miljö har den offentliga förvaltningen en stor roll när det gäller omställningen till ett klimatneutralt Europa, att bygga upp resiliensen och att anpassa sig till den digitala förändringen. Instrumentets syfte är att stödja åtgärder i medlemsländerna för att främja förvaltningsreformer, ekonomisk återhämtning, tillväxt och konkurrenskraft. Dessutom kan man genom instrumentet stödja åtgärder som genomför nationella återhämtningsplaner inom EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (Recovery and Recilience Facility).

Ministerierna och ämbetsverken kan, om de så önskar, ansöka om att få delta i kommissionens flaggskeppsinitiativ, som i år är 13 till antalet. Flaggskeppsinitiativen har valts på den grunden att de behövs i alla EU-länder och att de behandlar EU:s viktigaste teman, till exempel artificiell intelligens, digital förändring, kvaliteten på de offentliga finanserna, grön omställning, regional utveckling, psykisk hälsa, kompetensutveckling och rättsstatsutveckling.

Projekt kan också genomföras tillsammans med andra EU-länder genom så kallade multi-country-projekt. I juni öppnar DG Reform en webbplats där man kan presentera projektidéer och söka projektpartner i andra EU-länder.    

Med hjälp av stödprogrammet för strukturreformer har det redan genomförts över 1 500 projekt i 27 medlemsländer. Exempel på genomförda projekt finns bland annat på Europeiska kommissionens webbplats (Länk till en annan webbplats.) (öppnas i ett nytt fönster). Expertstöd beviljas utifrån kriterierna i förordningen om tekniskt stöd. Till kriterierna hör bland annat att reformerna ska vara aktuella, ansökningarna ska vara av hög kvalitet och ligga i linje med målen i regeringsprogrammet och i den europeiska planeringsterminen.

Stöd kan anvisas nästan alla förvaltningsområden. I ansökan kan anges ett önskemål om en aktör som förmedlar expertis, till exempel ett annat medlemsland, kommissionen, en internationell organisation, en konsultbyrå som konkurrensutsatts av kommissionen eller någon annan med kommissionen avtalad instans. Det krävs ingen självfinansieringsandel av sökanden. Det delas inte heller ut ekonomiskt stöd ur instrumentet, utan den finansiering som beviljas projektet går till den part som bidrar med expertis till sökanden.

Ansökningarna ska lämnas in på DG Reforms elektroniska plattform senast fredagen den 20 oktober 2023. Ansökningar som kommit in efter det godkänns inte. Den förnyade plattformen öppnas i början av hösten och vi informerar om detta genom att uppdatera denna nyhet. För att logga in på plattformen behövs en EU Login-kod som kan skapas redan nu.

Ansökningarna behandlas i kommissionen under 2023 och det beräknas att de valda projekten kan inledas våren 2024. 

Informationsmöte som gäller Finland kommer att ordnas den 5 september 2023.

Instrumentet koordineras av generaldirektoratet för strukturreformer DG REFORM som gärna ger stöd och råd redan innan ansökningarna lämnas in. Utrikesministeriet är Finlands nationella koordinator som ger ytterligare information om instrumentet och ansökningsprocessen.

Ytterligare information

 
Tillbaka till toppen