Hoppa till innehåll

Rådet för bedömning av lagstiftningen
Ändring av alkohollagen: konsekvenserna för marknaden och konkurrensen bör preciseras ytterligare

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 13.12.2023 9.59 | Publicerad på svenska 9.1.2024 kl. 13.57
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat sitt utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om regeringens proposition med förslag till lag om ändring av alkohollagen. Lagförslaget innehåller en högklassig och mångsidig bedömning av konsekvenserna där också förslagets negativa konsekvenser, osäkerhetsfaktorer och risker har lyfts fram öppet.

I propositionen föreslås det att detaljhandeln med alkoholdrycker ska avregleras. Det föreslås att man i tillståndspliktig detaljhandel förutom de alkoholdrycker som för närvarande är till salu ska tillåta även försäljning av alkoholdrycker som framställts genom jäsning och innehåller högst 8,0 volymprocent etylalkohol.

Lagförslaget ger en god uppfattning om den nuvarande konsumtionen av alkohol och dess konsekvenser. Lagförslaget innehåller en välgjord genomgång av de direkta och indirekta konsekvenserna för den offentliga ekonomin. Dessutom har det gjorts en omfattande bedömning av konsekvenserna för ordningen och säkerheten, alkoholdödligheten och de sociala och hälsomässiga skador som orsakas av alkohol. I lagförslaget har man utnyttjat en stor mängd statistik- och forskningsdata.

Rådet för bedömning av lagstiftningen fäster uppmärksamhet vid att förslaget att begränsa avregleringen av detaljhandeln till att endast gälla alkoholdrycker som framställts genom jäsning inte enbart främjar konkurrensen. Rådet anser att lagförslaget bör innehålla en bedömning av vilka konsekvenser denna begränsning har för marknaden och konkurrensen mellan företagen. De sammanlagda konsekvenserna av de enskilda lagändringar som påverkar alkoholhandeln bör bedömas i samband med senare lagförslag.

Rådet för bedömning av lagstiftningen har gett sitt utlåtande om regeringens proposition med förslag till lag om ändring av alkohollagen (projektnummer: STM062:00/2023), som social- och hälsovårdsministeriet lämnade till rådet per e-post den 1 december 2023. 

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att utkastet till regeringens proposition uppfyller väl kraven i anvisningarna om konsekvensbedömning vid lagberedning. Rådet rekommenderar att utkastet kompletteras i enlighet med rådets utlåtande innan propositionen lämnas till riksdagen. 

Ytterligare information: Birgitta Hämäläinen, specialsakkunnig, sekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 676, Essi Römpötti, specialsakkunnig, sekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 125, och Meri Virolainen, bedömningsråd, generalsekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 202.

Rådet för bedömning av lagstiftningen är ett självständigt och oberoende organ som lämnar utlåtanden om utkast till regeringens propositioner och konsekvensbedömningarna i dem.