Hoppa till innehåll

Rådet för bedömning av lagstiftningen
Konsekvenserna av propositionen med förslag till lag om hemkommun har bedömts väl

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 4.12.2023 13.37 | Publicerad på svenska 8.1.2024 kl. 14.50
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat ett utlåtande om förslaget till lag om hemkommun till finansministeriet. Lagförslaget har beretts grundligt. Lagförslagets konsekvenser och olika alternativ behandlas på ett mångsidigt och noggrant sätt.

I propositionen föreslås det att det stiftas en ny lag om hemkommun. Reformens viktigaste mål är att säkerställa att de anteckningar om hemkommun som görs i befolkningsdatasystemet är uppdaterade och korrekta så att andra myndigheter i sina egna avgöranden kan lita på dem. Enligt den nya lagen om hemkommun bestäms människors hemkommun i stor utsträckning på samma sätt som enligt den gällande lagen.

Av propositionen framgår tydligt varför lagändringen behövs. Rådet anser att beskrivningen av alternativen för genomförande av lagförslaget och beskrivningen av deras konsekvenser är exemplariska. Den valda lösningen har motiverats, och dessutom bedöms konsekvenserna av ett så kallat nollalternativ, det vill säga av att inga ändringar görs.

De föreslagna bestämmelsernas konsekvenser för barn och unga har i huvudsak bedömts väl. I lagförslaget bör man dock utöver konsekvenserna av att få en hemkommun också bedöma vilka konsekvenser förlust av hemkommun och avförande av anteckning om hemkommun har för barn och unga. Vilka andra konsekvenser kan detta ha för barns och ungas intressen och rättigheter än att de behöver vänta längre på tjänster och förmåner som är bundna till hemkommun?

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat sitt utlåtande om regeringens proposition med förslag till lag om hemkommun och till vissa lagar som har samband med den (projektnummer VM125:00/2021). Finansministeriet lämnade propositionen till rådet per e-post den 20 november 2023.

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att utkastet till regeringens proposition uppfyller kraven i anvisningarna om konsekvensbedömning vid lagberedning på ett berömvärt sätt. Rådet föreslår endast några mindre tillägg till utkastet till regeringens proposition.

Ytterligare information: Essi Römpötti, specialsakkunnig, sekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 125 Meri Virolainen, bedömningsråd, generalsekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 202.

Rådet för bedömning av lagstiftningen är ett självständigt och oberoende organ som lämnar utlåtanden om utkast till regeringens propositioner och konsekvensbedömningarna i dem.