Hoppa till innehåll

Lainsäädännön arviointineuvosto
Utlåtande om förslaget till ändring av lagen om studiestöd: konsekvenserna för studerande, barn och unga bör preciseras

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 18.10.2023 11.20 | Publicerad på svenska 8.11.2023 kl. 12.53
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har gett utlåtande till undervisnings- och kulturministeriet om lagförslaget om ändring av lagen om studiestöd. I lagförslaget behandlas de ekonomiska konsekvenserna på ett bra sätt, men bedömningen av de sammanlagda konsekvenserna av de lagförslag som påverkar den grundläggande försörjningen för studerande, barn och unga bör fördjupas.

Enligt lagförslaget ändras lagen om studiestöd för att trygga förutsättningarna för heltidsstudier. Enligt förslaget höjs studiepenningens försörjarförhöjning genom en nivåförhöjning och beloppet på statsborgen för studielån höjs. I fråga om andra studerande än högskolestuderande föreslås en höjning av antalet gånger under en termin som studielån kan lyftas.

Lagförslaget är mycket tydligt skrivet och ger en god uppfattning om bakgrunden till ärendet, målen, de viktigaste ändringarna och remissvaren i en kortfattad form. Man får en god uppfattning om de faktorer som påverkar statsfinanserna, deras omfattning och osäkerheten i anslutning till bedömningarna. Även de ekonomiska konsekvenserna för olika studerandegrupper har bedömts.

Rådet anser att de konsekvenser som en större betoning på lånedelen av studiestödet medför för personer som befinner sig i en ekonomiskt utsatt ställning bör preciseras. Lagförslaget bör dessutom i mån av möjlighet innehålla en bedömning av riskerna med en större betoning på lånedelen av studiestödet. 

Rådet för bedömning av lagstiftningen har gett utlåtande om regeringens proposition om lagen om studiestöd (projektnummer OKM026:00/2023). Undervisnings- och kulturministeriet sände propositionen till rådet den 10 oktober 2023.

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att lagförslaget uppfyller väl kraven i anvisningarna om konsekvensbedömning vid lagberedning. Rådet rekommenderar att lagförslaget korrigeras i enlighet med rådets utlåtande innan propositionen lämnas till riksdagen. 

Mer information: Birgitta Hämäläinen, specialsakkunnig, sekreterare i rådet för bedömning av lagstiftningen tfn 0295 160 676, Essi Römpötti, specialsakkunnig, sekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 125, och Meri Virolainen, bedömningsråd, generalsekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 202 (från och med den 23 oktober 2023).

Rådet för bedömning av lagstiftningen är ett självständigt och oberoende organ som lämnar utlåtanden om utkast till regeringens propositioner och konsekvensbedömningarna i dem.