Hoppa till innehåll

Beslut om sparåtgärderna vid undervisnings- och kulturministeriet vid regeringens budgetförhandlingar

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 3.9.2024 19.28 | Publicerad på svenska 3.9.2024 kl. 19.50
Pressmeddelande

Regeringen sammanträdde till budgetförhandlingar den 3 september. Vid förhandlingarna fattades beslut om besparingar i statsunderstödet inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde. Besparingarna inom kultur, ungdomsarbete och motion halverades i förhållande till finansministeriets förslag.

År 2025 vidtas nya anpassningsåtgärder på sammanlagt 60 miljoner euro i fråga om statsunderstöden inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde. Vid regeringens budgetförhandlingar minskade den totala summan med 5 miljoner euro i förhållande till vad som beslutades vid ramförhandlingarna.

De nya anpassningsåtgärderna nästa år fördelas mellan yrkesutbildningen på andra stadiet (20 miljoner euro), statsunderstöd som beviljas av Utbildningsstyrelsen (5 miljoner euro), finansieringen till konst och kultur (17,4 miljoner euro), statsunderstöd för främjande av vetenskap (4 miljoner euro) samt ungdomsarbete och idrott (13,7 miljoner euro).

År 2025 vidtas anpassningsåtgärder som uppgår till 120 miljoner euro inom yrkesutbildningen på andra stadiet. Summan består av de 100 miljoner euro som regeringen kom överens om vid ramförhandlingarna och därtill besparingen i statsunderstöden på 20 miljoner euro som regeringen nu beslutat om. Besparingen genomförs så att minskningarna av finansieringen och studieplatserna inte gäller utbildningen för unga som avslutar sin grundläggande utbildning eller dem som saknar yrkesinriktad grundexamen.

Efter sparåtgärderna uppgår den statliga finansieringen till yrkesutbildningen på andra stadiet till över två miljarder euro per år.

– Undervisnings- och kulturministeriet deltar också i de sparåtgärder som regeringen kom överens om i våras. Vid dagens förhandlingar lyckades fördela sparåtgärderna så att konsekvenserna inte blir oskäliga för någon, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz.

– Under denna regeringsperiod satsar vi starkt på hela studievägen. Från och med hösten nästa år ökas timantalet inom den grundläggande utbildningen med tre veckotimmar i lågstadiet. I och med en proposition som lämnas i höst stärker vi dessutom stödet för lärande med cirka 100 miljoner euro per år. Dessa är betydande satsningar på barns och ungas välbefinnande och studieväg och de visar att vi som regering är engagerade i att stärka och utveckla utbildningen.

Finansieringen till vetenskap, konst och kultur

De nya besparingarna i finansieringen till konst och kultur fördelas mellan statsandelarna för scenkonst och museer (10,8 miljoner euro) och statsunderstöden för främjande av konst och kultur (6,5 miljoner euro). Det fattas mer detaljerade beslut under hösten så att sparåtgärderna är fastställda när riksdagen börjar behandla budgeten. Besparingarna riktas så att effekterna för konsten och kulturen blir så små som möjligt.

Som en del av finansieringen av forsknings- och utvecklingsverksamheten anvisas de kreativa branscherna ett nytt finansieringsinstrument på sammanlagt 9 miljoner euro som fogas till Business Finlands bevillningsfullmakt i syfte att öka FoU-verksamheten och stärka tillväxten. Denna finansiering kan sökas och användas av alla aktörer inom branschen för att bedriva effektiv FoU-verksamhet.

– Statsfinanserna måste anpassas. I denna situation är resultatet av budgetförhandlingarna en lättnad. Den statliga finansieringen av konst och kultur är fortsättningsvis betydande. I och med att forsknings- och utvecklingsfinansieringen riktas till de kreativa branscherna innebär det också nya möjligheter inom vetenskap, tillväxt och export. Jag hoppas att denna finansiering används aktivt och på bred front, säger forsknings- och kulturminister Sari Multala.

Statsunderstöden för främjande av vetenskap minskar med 4 miljoner euro. Besparingen riktas på ett sätt som inte äventyrar finansieringsmålet enligt lagen om FoU-finansiering eller det lagstadgade arbetet för att främja vetenskapen. Det görs inga nedskärningar i högskoleutbildningen eller forskningen. Finansieringen till forskning och produktutveckling ökar nästa år med totalt 280 miljoner euro.

Ungdomsarbete och motion

Sammanlagt 13,7 miljoner euro av anpassningsåtgärderna gäller ungdomsarbete och motion. Av detta är idrottens andel 9,7 miljoner euro och ungdomsarbetets andel 4 miljoner euro. När det gäller motion och idrott gäller anpassningsåtgärderna byggandet av idrottsanläggningar och i fråga om ungdomsarbetet görs besparingarna under momentet för främjande av ungdomsarbetet.

– Utöver sparåtgärderna finns det också ljusglimtar i budgetpropositionen, till exempel satsningarna på hobbyverksamhet för barn och unga och på att göra Du är inte ensam-verksamheten permanent. Vi har arbetat mycket för att besparingarna inte ska drabba idrotten och ungdomsarbetet oskäligt hårt. Fältet behöver tillräckligt med tid för att anpassa sig till sparåtgärderna, och därför riktas besparingarna i möjligaste mån till sådan verksamhet som ännu inte finns, säger idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist.

Ytterligare information:

Mikaela Nylander, undervisningsministerns statssekreterare, tfn 0295 330 201
Emmi Venäläinen, forsknings- och kulturministerns specialmedarbetare, tfn 050 453 2773
Rosanna Blomster, idrotts- och ungdomsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 330 337

Pressmeddelandet har korrigerats den 3 september 2024 kl. 20.05: anpassningarna till finansieringen till konst och kultur uppgår till 17,4 miljoner euro, inte 17,3 miljoner euro.

Allmänbildande utbildning Forskning Högskoleutbildning och forskning Idrott Kultur Unga Utbildning statsbudgeten