Hoppa till innehåll

Proposition om retroaktiv elpriskompensation och förlängning av betalningstiderna för elräkningar till riksdagen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 31.1.2023 12.26 | Publicerad på svenska 31.1.2023 kl. 14.40
Pressmeddelande
Sähköjohdot talvella

Statsrådet lämnade den 31 januari 2022 en proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär retroaktiv elpriskompensation, förlängning av betalningstiden för elenergiräkningar och temporärt stödjande av elbolagens likviditet. Dessutom föreslås det temporära ändringar i inkomstskattelagen, lagen om temporärt elstöd och lagen om Energimyndigheten.

Syftet med de föreslagna lagarna är att stödja konsumenterna i en utmanande ekonomisk situation som orsakas av de exceptionellt höga elpriserna samt att stödja förmågan hos konsumenter och detaljförsäljarnas övriga kunder att betala sina elenergiräkningar.

Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt och gälla till och med den 31 december 2023. Propositionen hänför sig till den första tilläggsbudgetpropositionen för 2023 och avses bli behandlad i samband med den.

Elpriskompensationens belopp ska basera sig på förbrukningen av elenergi under november och december 2022 och på slutförbrukarens pris på elenergi under november och december 2022 samt under januari 2023. Elpriskompensationen ska betalas kalkylmässigt för en period på fyra månader så att den månatligen är 50 procent av elenergiräkningen för den andel som överstiger självrisken på 90 euro, dock högst 700 euro per månad. 

Elpriskompensation ska kunna betalas till de slutförbrukare vars elenergipris enligt elförsäljningsavtalet har överstigit 10 cent per kilowattimme och till dem som har ett elförsäljningsavtal som baserar sig på börspriset. Enligt förslaget ska elpriskompensationen i regel betalas till slutförbrukarna i form av en kompensation som detaljförsäljaren av el gör i elenergiräkningen.

Den retroaktiva elpriskompensationen ska betalas separat för varje eldriftsställe till de slutförbrukare till vilka en detaljförsäljare av el levererar elenergi direkt via en distributionsnätsinnehavares distributionsnät och vars elförsäljningsavtal har specificerats med personbeteckning. 

Syftet med den föreslagna förlängningen av betalningstiderna för elräkningar är att för sin del stödja hushållens och företagens förmåga att betala sina elenergiräkningar som grundar sig på förbrukningen under vintermånaderna. Detaljförsäljare av el ska på begäran av sin kund bevilja förlängd betalningstid för elenergiräkningar som hänför sig till den förbrukning av elenergi som uppkommit mellan den 1 januari 2023 och den 30 april 2023. 

Enligt förslaget ska konsumentkunder beviljas förlängd betalningstid på högst 120 dagar från den ursprungliga förfallodagen för varje enskild räkning. Begäran om förlängd betalningstid ska framställas före förfallodagen för räkningen. För beviljandet av förlängd betalningstid får det inte tas ut kostnader och för den förlängda betalningstiden får det inte tas ut ränta. Näringsidkare ska beviljas en betalningstid på sammanlagt högst 60 dagar. Elbolaget ska av näringsidkaren ta ut en årlig ränta på 1,53 procent för den förlängda betalningstiden.

En förlängning av betalningstiderna innebär att detaljförsäljarna av el får sina fordringar med fördröjning. Eftersom detta kan leda till likviditetsbrist för försäljarna föreslås det att deras likviditet ska stödjas genom att de beviljas statsborgen som säkerhet för lån i banker eller arbetspensionsförsäkringsbolag som lyfts för att täcka likviditetsbehovet.

Den föreslagna modellen med engångsersättning inverkar inte på sänkningen av mervärdesskatten på el, elavdraget vid beskattningen eller Folkpensionsanstaltens elstöd som det beslutats om tidigare. Kompensationen av engångsnatur kompletterar dessa redan fastställda temporära stödformer.

Regeringen bereder för bostadsaktiebolagen en stödmodell som motsvarar elpriskompensationen. Stödet är avsett för eluppvärmda bostadsaktiebolag som står för kostnaderna för den el som används för uppvärmningen. Närmare bestämmelser om stödet och dess villkor ska föreskrivas senare genom förordning.

Det föreslås att detaljförsäljare av el ska ersättas med medel ur statsbudgeten för den kompensation som betalats i form av avdrag i elenergiräkningarna. Regeringen har bestämt att kostnaderna för den retroaktiva elpriskompensationen kan uppgå till högst cirka 400 miljoner euro.

Mer information: 
Arto Rajala, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4828
Petteri Kuuva, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4819
Hannes Torppa, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7405