Hoppa till innehåll

Regeringen ingriper i arbetsrelaterat utnyttjande genom ett omfattande åtgärdsprogram

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2024 13.06
Pressmeddelande

För att arbetskraftsinvandringen ska kunna främjas förutsätts det att man genom effektiva och proaktiva åtgärder ingriper i utnyttjandet av utländsk arbetskraft. Nya åtgärdsprogrammet mot arbetsrelaterat utnyttjande tar itu med fenomenet under regeringsperioden genom lagstiftningsreformer och ökat myndighetssamarbete.

”Finland behöver internationell arbetskraft för att svara på bristen på kompetent arbetskraft på arbetsmarknaden. Samtidigt bör man aktivt ingripa i missbruk för att människor som kommer till Finland ska kunna arbeta under trygga och rättvisa förhållanden. Detta strävar vi efter att säkerställa genom omfattande åtgärder i åtgärdsprogrammet”, säger arbetsminister Arto Satonen.

Under de senaste åren har ett rekordstort antal fall av och misstankar om arbetsrelaterat utnyttjande avslöjats i Finland. Åtgärdsprogrammet innehåller lagstiftningsreformer, ökat samarbete och informationsutbyte mellan myndigheterna samt satsningar på rådgivning och ökad medvetenhet i olika skeden. 

Ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande godkände åtgärdsprogrammet mot arbetsrelaterat utnyttjande den 15 februari 2024.

Genom myndighetssamarbete träder flera fall i dagen

Åtgärdsprogrammet har fem huvudsakliga mål som främjas genom sammanlagt 33 åtgärder. Nya åtgärder inleds vid olika ministerier och inom deras förvaltningsområden enligt tidtabellen. De åtgärder som redan pågår och som konstaterats vara bra effektiviseras.

Flera åtgärder syftar till att öka myndighetssamarbetet och informationsutbytet. Verksamhetsförutsättningarna för de myndigheter som deltar i arbetet mot grå ekonomi, ekonomisk brottslighet och utnyttjande tryggas och samarbetet utvecklas.

Identifiering och avslöjande av utnyttjande och människohandel samt förebyggande av återfall främjas på många sätt. Man satsar på förhands- och efterhandskontroll av uppehållstillstånd på grund av arbete för att man allt effektivare ska kunna upptäcka missförhållanden bland annat i löneutbetalningen. Gränsdragningen mellan företagande och anställning förtydligas och offrens ställning förbättras. 

Arbetsgivare får verktyg för bekämpning

Regeringen kompletterar arbetskraften i Finland i första hand med arbetstagare från EU- och EES-länder, och utöver det främjas också riktad internationell rekrytering från tredjeländer. Främjandet av arbetskraftsinvandring kräver åtgärder mot utnyttjande, allt från ursprungsländerna till arbetet i Finland. 

”Bekämpningen kräver omfattande samarbete där också arbetsgivarna har en central roll. Arbetsgivarnas samhällsansvar och etiska internationella rekrytering stärks bland annat genom att det skapas kriterier för identifiering av tillförlitliga partner i Finland”, berättar arbetsminister Satonen. 

Samtidigt säkerställs att arbetstagarna får tillräcklig information om sina rättigheter och skyldigheter och om finländska arbetsmarknaden. Stöd och information ska fås i olika skeden och på olika språk.

Regeringen skärper också straffen och effektiviserar realiserandet av straffansvaret med hänsyn till den brottsmisstänktes rättssäkerhet.

Arbetet pågår under hela regeringsperioden

Den styrgrupp som arbets- och näringsministeriet tillsatte i september 2023 följer upp genomförandet av programmet under hela regeringsperioden. Ordförande för styrgruppen är arbets- och näringsministeriet. Andra som deltar är justitieministeriet, inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, utrikesministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, undervisnings- och kulturministeriet och finansministeriet.

Arbetsgruppen för åtgärdsprogrammet mot arbetsrelaterat utnyttjande fortsätter också fram till 2027. Programmet har utarbetats i ett nära samarbete med delegationen för tillsynen över ärenden gällande utländska arbetstagares och företagares anställningsvillkor och uppehållstillstånd, där också arbetsmarknadens parter är representerade.

Mer information:
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7321 (frågor till arbetsministern)
Kristel Stenman-Huuskonen, projektchef, tfn 029 504 7350