Hoppa till innehåll

Li Andersson blir undervisningsminister, Hanna Sarkkinen social- och hälsovårdsminister

social- och hälsovårdsministerietstatsrådets kommunikationsavdelningundervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 29.6.2021 14.25
Pressmeddelande 421/2021
undervisningsminister Li Andersson och social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen

Republikens president utnämnde tisdagen den 29 juni politices kandidaten, riksdagsledamoten Li Andersson till medlem av statsrådet och till undervisningsminister samt filosofie magistern, riksdagsledamoten Hanna Sarkkinen till social- och hälsovårdsminister. Samtidigt befriade presidenten datanomen, riksdagsledamoten Jussi Saramo från medlemskap i statsrådet och från uppdraget som undervisningsminister samt närvårdaren, riksdagsledamoten Aino-Kaisa Pekonen från medlemskap i statsrådet och från uppdraget som social- och hälsovårdsminister.

Vänsterförbundets partifullmäktige och riksdagsgrupp beslutade i början av regeringsperioden att dela upp social- och hälsovårdsministerportföljen i två tvååriga perioder. Li Andersson återvänder från sin föräldraledighet till uppdraget som undervisningsminister.

Vid sitt allmänna sammanträde efter presidentföredragningen beslutade statsrådet om ändringar i fråga om ministrarnas arbetsfördelning, ministrarnas ställföreträdare och sammansättningen i ministerutskott och ministerarbetsgrupper. Dessutom avgav minister Sarkkinen tjänsteförsäkran och domarförsäkran.

Statsrådet utnämnde magistern i samhällsvetenskaper Dan Koivulaakso till tjänsten som statssekreterare för undervisningsministern och politices magistern Saila Ruuth till att fortsätta i sin tjänst som statssekreterare för social- och hälsovårdsministern. 


Ytterligare information: Päivi Paasikoski, statsrådets biträdande kommunikationsdirektör, tfn 040 547 6279, [email protected]