Ny arbetsgrupp ska bereda inledandet av en sannings- och försoningsprocess för döva och teckenspråkiga
Statsrådets kansli tillsatte den 26 oktober 2022 en arbetsgrupp med uppgift att i enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering bereda inledandet av en statlig försoningsprocess i fråga om kränkningar av dövas rättigheter i Finlands historia.
Den 15 december 2021 publicerades en utredning som förberedde den statliga försoningsprocessen för döva och teckenspråkiga i enlighet med regeringsprogrammet. I projektet undersöktes de oförrätter och andra erfarenheter som gemenskapen av döva och teckenspråkiga personer upplevt i Finland från 1900-talet till nutid. Samtidigt bedömdes förutsättningarna för att inleda en sannings- och försoningsprocess för genomgång av oförrätterna.
Utredningen visade att gemenskapen av döva och teckenspråkiga personer har utsatts för många olika former av diskriminering under hela den granskade perioden. De psykosociala konsekvenserna av oförrätterna i det förflutna och av dagens diskriminering är övergripande, och de negativa konsekvenserna berör inte bara många av gemenskapens medlemmar och själva gemenskapen utan också hela det finländska samhället. Enligt utredningen diskriminerades teckenspråksgemenskapen under hela den granskade tiden, det vill säga från 1900-talet till nutid.
Arbetsgruppen har till uppgift att bereda inledandet av en statlig sannings- och försoningsprocess och utreda behovet av och modellen för genomförande av eventuellt psykosocialt stöd som behövs under sannings- och försoningsprocessen. Arbetsgruppen ska också lägga fram förslag om inrättande av en kommission.
Ytterligare information: Vesa Vuorenkoski, statssekreterare, statsrådets kansli, tfn 0295 160 380, och Pamela Sarasmo, regeringssekreterare, justitieministeriet, tfn 0295 150 077