Krigsskadeståndet slutbetalades för 60 år sedan
I år har det gått 60 år sedan Finland betalade sista raten på sitt krigsskadestånd. Det sista krigsskadeståndståget passerade gränsen i Vainikkala den 19 september 1952.
Betalningen av krigsskadeståndet var en enorm kraftansträngning för Finland. När krigsskadeståndsersättningen redan hade börjat löpa var Finland dessutom tvunget att inkvartera den förflyttade befolkningen, avsluta kriget i Lappland, ersätta den egendom som övergått i sovjetisk ägo under kriget och betala Tysklands fordringar på Finland. Om krigsskadeståndets omfattning berättar bland annat att man transporterade sammanlagt 141 490 tågvagnar krigsskadeprodukter från Finland åren 1944–1952. Det slutliga beloppet på krigsskadeståndet överskred 500 miljoner dollar enligt dollarvärdet 1953. Finland var det enda landet i världen som betalade sitt krigsskadestånd till fullt belopp.
Förteckningen över de varor som krävdes av Finland i ersättning skiljde sig mycket från den industriella produktion som funnits i Finland före krigen. Finland avkrävdes t.ex. sådana fartygs- och metallindustrivaror som man aldrig tidigare hade tillverkat eller ens haft planer på att tillverka i landet. Krigsskadeståndet tvingade Finlands industri att göra stora anpassningar i sin verksamhet. Detta gagnade emellertid företagen i fortsättningen. Allt eftersom man tillverkade nya produkter höjdes kompetensnivån, och de snäva tidtabellerna tvingade företagen att effektivisera och centralisera sina leveranser. Dessutom erbjöd produktionen av krigsskadeståndsprodukterna arbetsplatser för ett samhälle som höll på att återhämta sig från kriget.
Statsrådets kansli och Helsingfors universitet arrangerade ett seminarium om Finlands krigsskadestånd 1944–1952 på Ständerhuset den 7 november. Vid seminariet belyste inhemska och utländska experter bakgrunden till, genomförandet och följderna av krigsskadeståndet. På statsrådets kanslis webbsidor www.vnk.fi finns en broschyr om krigsskadeståndet.
Ytterligare information: Hannu Rautkallio, docent, tfn 040 512 9022, och Henrik Meinander, professor, tfn 09–191 22874, Helsingfors universitet