Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Ytterligare skarpskyttegevär upphandlas till Försvarsmakten

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 20.2.2023 12.00
Pressmeddelande
Försvarsmakten ska upphandla TRG M10-skarpskyttegevärssystem, reservdelar till dem och skarpskytteutrustning av Sako Ab till armén.

TRG M10 är ett skarpskyttegevär med slutstycke och kasettmatning som är utrustat med förstorande optiskt sikte. Tillsammans med en prestationsduglig 8.6 x 70 millimeters prickskyttepatron gör geväret det möjligt för skarpskytten att bekämpa olika objekt på upp till 1 400 meters avstånd. Till gevärssystemen hör också en pipbytesserie som möjliggör skytteträning med samma patroner som med gevärssystemet M23, som har utvecklats i samarbete med Sako Ab.

TRG M10-skarpskyttegevärssystemet och den skarpskytteutrustning som ska upphandlas tillsammans med det (tubkikare, laseravståndsmätare och skjutstöd) ökar betydligt möjligheterna att använda skarpskyttar och förbättrar deras eldgivningsprecision och eldgivningsräckvidd. Med de nya skarpskyttegevären byggs skarpskytteprestanda lämpad för flera trupper.

Priset för upphandlingen inklusive mervärdesskatt är cirka 11 miljoner euro.

Ytterligare information om de skarpskyttegevär som används av försvarsmakten finns i försvarsmaktens materielkatalog:
- Skarpskyttegevär 8.6 TKIV 2000
- Skarpskyttegevär 7.62 TKIV 85
- Skarpskyttegevär 7.62 Dragunov

Vid arméstaben ges ytterligare information av Juhana Skyttä, infanteriinspektör, överste, tfn 0299 800 (försvarsmaktens växel).


 
Tillbaka till toppen