Projektet för inrättande av en nationell informationsresurs för offentlig upphandling och publicering av uppgifter om offentliga samfunds inköpsfakturor (översatt av maskinöversättare)

VM009:00/2025 Lagstiftningsprojekt

Syftet med projektet är att skapa en nationell informationsresurs för offentlig upphandling som omfattar uppgifter från hela offentliga sektorn om offentliga upphandlingar under hela upphandlingens livscykel i en sammanställd och jämförbar form samt att bereda behövliga lagstiftningsändringar under ledning av finansministeriet.

Projektets basuppgifter Pågår

Projektets nummer VM009:00/2025

Ärendenummer VN/2215/2025

Projektets arrangör finansministeriet

Uppgiftsklass Regeringens proposition bereds

Mandattid 17.1.2025 – 1.5.2027

Datum för tillsättande 17.1.2025

Förhållande till regeringsprogrammet

Orpo

Luku 3 Kommuner, städer och statens regionförvaltning

Alaluku 3.1 Livskraften finns i kommunerna och städerna

Luku 6 Nyckeln till tillväxt

Alaluku 6.2 Rättvisare konkurrens i Finland

Lagberedning

Regeringsproposition-

Antagen författning-

Kontaktperson
Susan Hindström, Neuvotteleva virkamies
tel. +358 295 530 076
fornamn.efternamn@gov.fi

Kontaktperson
Olli-Juhani Piri, Erityisasiantuntija
tel. +358 295 530 173
fornamn.efternamn@gov.fi

Mål och resultat

Inrättandet av en resurs för upphandlingsinformation, offentliggörandet av uppgifter om inköpsfakturor och de övriga utvecklingsåtgärder som nämns i bedömningspromemorian ska
– effektivisera offentlig upphandling och ge kostnadsbesparingar på medellång sikt
– främja kunskapsbaserat beslutsfattande i de upphandlande enheterna och inom den offentliga förvaltningen överlag
– förbättra informationens tillgänglighet, kombinerbarhet och jämförbarhet bland annat för bedömning av genomslag och kostnadseffektivitet
– förbättra jämförbarheten mellan kommunernas och välfärdsområdenas egna produktion och köpta tjänster
– stärka en öppen förvaltning genom att offentliggöra information i så bred omfattning som möjligt
– förbättra förutsättningarna för bedömning av utvecklingsåtgärder och lagändringar
– möjliggöra spridning av bästa praxis
– underlätta uppdagande av missbruk och genomförande av övervakning, och
– främja användningen av informationen för forskning.

I projektet ingår följande uppdrag:

1. De mål i regeringsprogrammet som gäller upphandlingsuppgifter och anknyter till dem genomförs utifrån en bedömningspromemoria och behövliga lagstiftningsändringar bereds i form av en regeringsproposition.
2. Den resurs för upphandlingsinformation som krävs för att målen ska nås ska genomföras och behövliga ändringar göras i andra eventuella gemensamma informationssystem inom den offentliga förvaltningen. I arbetet beaktas möjligheterna att utnyttja befintliga informationssystem och informationstjänster samt den information som finns tillgänglig via dem.
3. För att säkerställa att reformen lyckas ska man säkerställa ett tillräckligt förändringsstöd, tillräcklig kommunikation och utbildning för upphandlande enheter, anbudsgivare och andra aktörer.

Följande åtgärder vidtas för genomförande av projekten:

4. Man definierar de nödvändiga avgränsningarna av organisationer samt övriga avgränsningar för inhämtandet av information om offentlig upphandling samt preciserar omfattningen av de data som enligt bedömningspromemorian ska inhämtas för informationsresursen.
5. Det ska göras en bedömning av de ekonomiska och andra konsekvenserna av de åtgärder som beskrivits i bedömningspromemorian och preciserats av arbetsgruppen.
6. Vid beredningen av regeringens proposition ska i enlighet med regeringsprogrammet göras en bedömning av på vilka sätt de kostnader som kommunerna och välfärdsområdena orsakas av genomförandet av informationsresursen för upphandlingsinformation och insamlingen av fakturainformation ska ersättas eller på vilka sätt de nuvarande uppgifterna och åtagandena ska avvecklas.
7. Man definierar skyldigheterna för den behöriga myndigheten för resursen för upphandlingsinformation, beskriver ägandet av samt ansvaren för styrning och administration av informationsresursen samt beskriver övriga parters behörigheter med avseende på informationen. Som en del av genomförandet av informationsresursen anges kraven på systemets informationssäkerhet, identifieras datasäkerheten i posterna, de kumulativa effekterna och de vriga riskerna samt definieras åtgärderna för hantering av de kumulativa effekterna och de övriga riskerna.
8. Man gör den bedömning av förändringar i informationshanteringen som krävs enligt 8 § 2 mom. i informationshanteringslagen och bedömer förslagets konsekvenser för organiseringen, ansvarsfördelningen och datasäkerheten i informationshanteringen samt för handlingsoffentligheten och handlingssekretessen.

Sammandrag

Syftet med projektet är att skapa en nationell informationsresurs för offentlig upphandling som omfattar uppgifter från hela offentliga sektorn om offentliga upphandlingar under hela upphandlingens livscykel i en sammanställd och jämförbar form samt att bereda behövliga lagstiftningsändringar under ledning av finansministeriet.

Utgångspunkter

I programmet för regeringen Orpo har angetts fler mål för den offentliga upphandlingen och föreslagits åtgärder för att främja informationsledningen och öppenheten vid offentlig upphandling, offentliggörandet av uppgifter om offentliga samfunds inköpsfakturor samt funktionen av myndighetsverksamheten och marknaden.

Regeringsprogrammet innehåller följande tre direkta mål för informationen om offentlig upphandling:
– Det ska inrättas en upphandlingsdatabas som gör det möjligt att utvärdera utvecklingsåtgärder och lagstiftningsändringar, sprida bästa praxis och upptäcka missbruk, samt den tillsyn som Konkurrens- och konsumentverket utövar ska stärkas.
– Den offentliga sektorn ska publicera uppgifter om inköpsfakturor öppet och centraliserat utan att det behövs en separat begäran.
– Offentligheten när det gäller kommunernas och välfärdsområdenas ekonomiska uppgifter, såsom uppgifter om inköpsfakturor, och jämförbarheten mellan den egna produktionen och köpta tjänster ska förbättras.
Dessutom finns det en direkt koppling mellan uppgifterna om offentlig upphandling och de övriga i regeringsprogrammet fastställda målen för offentlig upphandling, särskilt med avseende på verifiering av effekterna.

Ytterligare uppgifter