Förord
Statsförvaltningen och statsförvaltningens kommunikation finns till för människorna. Ett centralt mål för statsförvaltningens kommunikation är att stärka demokratin. För att målet ska kunna nås måste kommunikationen systematiskt främja yttrandefrihet, öppenhet och jämlikhet.
De snabba förändringarna i kommunikationsmiljön och erfarenheterna av de senaste årens kriser har gett anledning att uppdatera den föregående rekommendationen om statsförvaltningens kommunikation från 2016. Denna uppdaterade rekommendation om statsförvaltningens kommunikation är den sjätte i ordningen. I rekommendationen redogörs för förändringarna i kommunikationsmiljön och deras konsekvenser, för de värderingar som styr kommunikationen och deras betydelse och för verksamhetsmodellen för statsförvaltningens kommunikation. Rekommendationen utgör en grund för de kommunikationsstrategier och andra kommunikationsanvisningar som organisationerna inom statsförvaltningen själva upprättar och som ska omsätta principerna i denna rekommendation i handling.
En mer omfattande revidering av rekommendationen inleds när den nya lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet har trätt i kraft och man har hunnit få tillräcklig praktisk erfarenhet av lagen.
Kommunikation är en del av arbetet för alla anställda inom statsförvaltningen. Kommunikationsexperterna är de som överväger och beslutar om kommunikationslösningar. Denna rekommendation är avsedd för alla som arbetar inom statsförvaltningen, inte bara för kommunikationsexperter.
Rekommendationen grundar sig på arbete som utförts av en arbetsgrupp som statsrådets kansli tillsatte i februari 2023. Den ersätter rekommendationen om statsförvaltningens kommunikation från 2016.
Understatssekreterare Timo Lankinen
Biträdande kommunikationsdirektör Jyri Rantala