Finland i Europeiska unionen

I oktober 1994 hölls i Finland en rådgivande folkomröstning där 56,9 procent röstade för ett finländskt medlemskap i unionen. Valdeltagandet uppgick till 74 procent.

Finland blev medlem i Europeiska unionen den 1 januari 1995. I dag är Finland ett av 27 medlemsländer i EU. Finland har 15 ledamöter i Europaparlamentet. Ministrarna i Finlands regering ingår i Europeiska unionens råd. Finland har en ledamot i Europeiska kommissionen.

Finland har som mål att Europeiska unionen ska vara globalt stark och handlingskraftig och att unionen ska arbeta för medlemsstaternas och medborgarnas säkerhet, välbefinnande och ekonomiska intressen. Finland är en aktiv, pålitlig och lösningsinriktad medlemsstat som tar initiativ och agerar på ett konstruktivt och proaktivt sätt i syfte att främja sina egna mål.

Finland eftersträvar en union som är stor i stora frågor och liten i små frågor. Finland förutsätter att unionen följer subsidiaritetsprincipen och proportionalitetsprincipen, med andra ord att besluten fattas så nära medborgarna som möjligt. Finland värnar om en tydlig fördelning av befogenheter mellan unionen och medlemsstaterna.

Finlands mål för EU-valperioden 2024–2029

Finlands viktigaste mål för EU-politiken 2024–2029 är att stärka Europas strategiska konkurrenskraft, förbättra den övergripande säkerheten i Europa och främja en ren omställning samt bioekonomi och cirkulär ekonomi.

Stärka Europas strategiska konkurrenskraft

EU:s strategiska konkurrenskraft på lång sikt baserar sig på utveckling av unionens egna styrkor och på marknadsmässiga lösningar. En central utgångspunkt är en fungerande inre marknad. Det är viktigt att varje medlemsland ser till att deras offentliga finanser är hållbara.

Förbättra den övergripande säkerheten i Europa

EU måste vara en starkare geopolitisk aktör. Finlands övergripande säkerhetstänkande och försörjningsberedskapstänkande bidrar till att stärka unionens resiliens. Finland förespråkar ett fördjupat försvarssamarbete och till exempel en gemensam marknad för försvarsmateriel. Det starka stödet till Ukraina måste fortsätta. Starka yttre gränser måste tryggas och instrumentalisering av migration förhindras.

Främja en ren omställning samt bioekonomi och cirkulär ekonomi

Åtgärderna för att bekämpa klimatförändringar och för att stödja biologisk mångfald måste fortsätta med beaktande av de olika förhållandena i medlemsländerna. En ren omställning genomförs på ett kostnadseffektivt sätt utifrån teknikneutralitet. När det gäller energieffektivitet bör tonvikten ligga på att minska utsläppen snarare än på att begränsa konsumtionen.